Linecký koláč

Dva slabé pláty křehkého těsta s chutnou náplní z tvarohu a marmelády, nejlépe s pikantně osvěžující příchutí. Není potřeba příliš mnoho úsilí a už…
Ingredience aneb co potřebujete
Těsto
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
2 vejce
250 g Hery (nebo másla)
1 kypřicí prášek do pečiva
2 lžíce mléka (podle potřeby)
Náplň
rybízová marmeláda
750 g měkkého tvarohu
200 ml mléka
1 sáček vanilkového pudinku (nebo 4 lžíce kukuřičného škrobu)
1 vanilkový cukr
60 g cukru (3 lžíce)
1 vejce
Dále
tuk na vymazání plechu
hrubá mouka na vysypání
moučkový cukr na povrch
Postup vaření podle receptu
Plech potřeme tukem a posypeme hrubou moukou.
Mouku smícháme s kypřicím práškem, přidáme nakrájený pevný tuk, mléko a vejce a vytvoříme těsto. Práce s těstem je jednoduchá, je hezky hladké a pružné.
Na směs smícháme tvaroh s mlékem, škrobem, vejcem a oběma druhy cukru.
Těsto rozdělíme na dvě části. Každou z nich vyválíme do velikosti plechu a jednu přeneseme na připravený plech.
Na těsto naneseme rybízovou marmeládu a poté ji pokryjeme připravenou tvarohovou náplní.
Rozválíme další plát těsta a přikryjeme jím tvarohovou náplň.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C, až bude mít zlatavou barvu, přibližně 30 minut.
Až koláč vychladne, posypeme ho moučkovým cukrem a nakrájíme na kusy.
Co jste ještě nevěděli o receptu Linecký koláč
Linecký koláč, známý také jako linecké těsto, je tradiční český dezert, který se vyrábí z jemného máslového těsta. Těsto je obohaceno o mletý ořechy, což mu dodává charakteristickou chuť. Koláč je typicky plněný ovocným džemem, nejčastěji malinovým nebo meruňkovým, a jeho vrch je zdoben mřížkou z těsta. Tento sladký pokrm se často připravuje na vánoce, ale je oblíbený po celý rok jako lahodný dezert k čaji nebo kávě.