Houbový kuba

Houbový kuba
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 120 minut
Porce: 4

Staročeský houbový kuba je tradiční pokrm, který se obvykle konzumuje na Štědrý den během oběda. Tento výživný, bezmasý pokrm má za základ…

Ingredience aneb co potřebujete

400 g krup
150 g sádla
50 g sušených hub
5 stroužků česneku
3 cibule
1-5 lžic majoránky
máslo
sůl
mletý pepř
sádlo na vymazání pekáčku

Postup vaření podle receptu

Houby ponoříme do teplé vody na 1 až 2 hodiny.

Cibuli zbavíme slupky a nasekáme na malé kousky. Česnek také oloupeme a pořádně rozmačkáme.

Kroupy zalijeme horkou vodou, důkladně propláchneme a vaříme s kouskem sádla, dokud nezměknou. Poté přebytečnou vodu slijeme.

Na sádle osmahneme cibuli.

Do směsi přidáme měkké kroupy, houby a ochutíme pepřem, solí, rozmačkaným česnekem a majoránkou.

Pekáč potřeme sádlem a následně ho naplníme směsí.

Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 až 40 minut.

Před servírováním položíme na něj kousky másla, které mu dodají krémovější konzistenci.

Co jste ještě nevěděli o receptu Houbový kuba

Houbový kuba je tradiční české jídlo, které se zrodilo na Šumavě a v dalších horských oblastech. Je připravováno z ječné krupice, sušených hub a různých koření. V některých variantách se přidává i cibule, česnek a majoránka, což mu dodává lahodnou aroma. Tento pokrm bývá často servírován jako příloha nebo hlavní jídlo, zvláště během zimních měsíců. Houbový kuba je oblíbený pro svou vydatnost a jednoduchost, a také pro to, že skvěle reflektuje tradice českého venkova.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.6/5 (59 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Vegetariánské
Štítky: houby, vaření, snadné, slané, česká, snadný, pro začátečníky, pečení, bezmasá jídla, vánoce, bylinky, vegetarianské

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Houbový kuba.

Přidat komentář