Jablečné štrúdle

V misce smícháme mouku, prášek do pečiva a špetku soli, a uděláme důlek. Do něj přidáme tvaroh, vejce, cukr a ocet. Měkké máslo rozdělíme…
Ingredience aneb co potřebujete
Těsto
400 g hladké mouky
120 g másla
250 g tvarohu ve vaničce
1 vejce
50 g cukru
2 lžíce octa
1 kypřící prášek
Náplň
1,2 kg oloupaných jablek
100 g strouhanky
50 g másla
40 g kukuřičného škrobu
40 g vanilkového cukru
40 ml rumu
10 ml citrónové šťávy
1-2 lžičky skořice
20 g másla a 20 ml rumu na potření
Postup vaření podle receptu
V míse smícháme mouku, kypřící prášek a špetku soli, poté uděláme v suchých ingrediencích důlek. Do něj dáme tvaroh, vejce, cukr a ocet. Rozprostřeme kolem rozměklé máslo. Pomocí rukou vytvoříme hladké a pružné těsto, které následně uložíme na jednu hodinu do chladničky.
Na másle opražíme strouhanku do zlatova a poté ji necháme vychladnout. Jablka nakrájíme na tenké plátky a smícháme je s opraženou strouhankou, škrobem, skořicí, cukrem, citronovou šťávou a rumem.
Vypravené těsto rozdělíme na dvě části. Každou část válečkem rozválíme na tenký obdélník. Na každý plát naneseme polovinu náplně. Okraje zahneme dovnitř, aby náplň nevytékala. Následně zabalíme štrúdl a opatrně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.
Pečeme asi 40 minut při teplotě 180°C. Po upečení potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Necháme vychladnout a posypeme cukrem. Nejlépe se podává se zmrzlinou, já mám rád s vlašskými ořechy.
Co jste ještě nevěděli o receptu Jablečné štrúdle
Jablečný štrůdl je tradiční dezert, který pochází z oblasti střední Evropy, především z Rakouska a Česká republika. Je vyroben z tenkého listového těsta, které je plněné sladkými jablky, rozinkami, skořicí a cukrem. Po upečení má štrůdl zlatavou barvu a křupavou kůrku, zatímco uvnitř je šťavnatý a aromatický. Často se podává teplý, posypaný cukrem a zakysanou smetanou nebo vanilkovou zmrzlinou. Jablečný štrůdl je oblíbenou pochoutkou na rodinných oslavách a svátečních tabulích.