Jablečné štrúdle

Jablečné štrúdle
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 2

V misce smícháme mouku, prášek do pečiva a špetku soli, a uděláme důlek. Do něj přidáme tvaroh, vejce, cukr a ocet. Měkké máslo rozdělíme…

Ingredience aneb co potřebujete

Těsto
400 g hladké mouky
120 g másla
250 g tvarohu ve vaničce
1 vejce
50 g cukru
2 lžíce octa
1 kypřící prášek

Náplň
1,2 kg oloupaných jablek
100 g strouhanky
50 g másla
40 g kukuřičného škrobu
40 g vanilkového cukru
40 ml rumu
10 ml citrónové šťávy
1-2 lžičky skořice

20 g másla a 20 ml rumu na potření

Postup vaření podle receptu

V míse smícháme mouku, kypřící prášek a špetku soli, poté uděláme v suchých ingrediencích důlek. Do něj dáme tvaroh, vejce, cukr a ocet. Rozprostřeme kolem rozměklé máslo. Pomocí rukou vytvoříme hladké a pružné těsto, které následně uložíme na jednu hodinu do chladničky.

Na másle opražíme strouhanku do zlatova a poté ji necháme vychladnout. Jablka nakrájíme na tenké plátky a smícháme je s opraženou strouhankou, škrobem, skořicí, cukrem, citronovou šťávou a rumem.

Vypravené těsto rozdělíme na dvě části. Každou část válečkem rozválíme na tenký obdélník. Na každý plát naneseme polovinu náplně. Okraje zahneme dovnitř, aby náplň nevytékala. Následně zabalíme štrúdl a opatrně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.

Pečeme asi 40 minut při teplotě 180°C. Po upečení potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Necháme vychladnout a posypeme cukrem. Nejlépe se podává se zmrzlinou, já mám rád s vlašskými ořechy.

Co jste ještě nevěděli o receptu Jablečné štrúdle

Jablečný štrůdl je tradiční dezert, který pochází z oblasti střední Evropy, především z Rakouska a Česká republika. Je vyroben z tenkého listového těsta, které je plněné sladkými jablky, rozinkami, skořicí a cukrem. Po upečení má štrůdl zlatavou barvu a křupavou kůrku, zatímco uvnitř je šťavnatý a aromatický. Často se podává teplý, posypaný cukrem a zakysanou smetanou nebo vanilkovou zmrzlinou. Jablečný štrůdl je oblíbenou pochoutkou na rodinných oslavách a svátečních tabulích.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 5.0/5 (25 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Moučník
Štítky: sváteční / nedělní, běžný den, česká, pečení, moučníky, sladké, podzimní, náročné, náročný, dětská oslava, jablka, večírky a oslavy, štrúdly

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Jablečné štrúdle.

Přidat komentář