Klasická bešamelová omáčka

Klasická bešamelová omáčka
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Bešamelová omáčka patří neodmyslitelně do každé kuchyně.

Ingredience aneb co potřebujete

3 polévkové lžíce pravé máslo
sůl
muškátový oříšek
1/2 l studené mléko - polotučné
3 polévkové lžíce mouka - hladká

Postup vaření podle receptu

Vezmeme si sítko a hladkou mouku si pěkně prosejeme.

V hrnci si rozpustíme pravé máslo. Přisypáváme postupně hladkou mouku a vařečkou promícháváme.

Po chvíli si vezmeme metličku a začneme nalévat studené mléko.

Metličkou zapracováváme mouku s mlékem a důkladně šleháme.

Omáčku budeme vařit za stálého míchání zhruba 15 - 20 minut.

Na závěr přidáme maličko strouhaného muškátového oříšku. Osolíme.

Co jste ještě nevěděli o receptu Klasická bešamelová omáčka

Klasická bešamelová omáčka je základní bílá omáčka francouzské kuchyně. Její příprava zahrnuje máslo, mouku a mléko. Nejprve se na středním plameni rozpustí máslo, do kterého se vmíchá mouka, aby vznikla světlá jíška. Postupným přiléváním teplého mléka a nepřetržitým mícháním se dosáhne hladké konzistence. Omáčka se dochutí solí, pepřem a strouhnutým muškátovým oříškem. Bešamel se používá jako základ mnoha dalších omáček, například sýrové. Je také neodmyslitelnou součástí pokrmů, jako je lasagne nebo gratinovaná zelenina.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.6/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Omáčky
Štítky: francouzská kuchyně, vegetariánský recept, omáčka

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Klasická bešamelová omáčka.

Přidat komentář