Klasická bešamelová omáčka

Bešamelová omáčka patří neodmyslitelně do každé kuchyně.
Ingredience aneb co potřebujete
3 polévkové lžíce pravé máslo
sůl
muškátový oříšek
1/2 l studené mléko - polotučné
3 polévkové lžíce mouka - hladká
Postup vaření podle receptu
Vezmeme si sítko a hladkou mouku si pěkně prosejeme.
V hrnci si rozpustíme pravé máslo. Přisypáváme postupně hladkou mouku a vařečkou promícháváme.
Po chvíli si vezmeme metličku a začneme nalévat studené mléko.
Metličkou zapracováváme mouku s mlékem a důkladně šleháme.
Omáčku budeme vařit za stálého míchání zhruba 15 - 20 minut.
Na závěr přidáme maličko strouhaného muškátového oříšku. Osolíme.
Co jste ještě nevěděli o receptu Klasická bešamelová omáčka
Klasická bešamelová omáčka je základní bílá omáčka francouzské kuchyně. Její příprava zahrnuje máslo, mouku a mléko. Nejprve se na středním plameni rozpustí máslo, do kterého se vmíchá mouka, aby vznikla světlá jíška. Postupným přiléváním teplého mléka a nepřetržitým mícháním se dosáhne hladké konzistence. Omáčka se dochutí solí, pepřem a strouhnutým muškátovým oříškem. Bešamel se používá jako základ mnoha dalších omáček, například sýrové. Je také neodmyslitelnou součástí pokrmů, jako je lasagne nebo gratinovaná zelenina.