Žampionová omáčka se zakysanou smetanou

Žampionová omáčka se zakysanou smetanou
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Oloupeme si cibuli a najemno nakrájíme. Oloupané žampióny nakrájíme na plátky.

Ingredience aneb co potřebujete

500 g žampiony
1 ks větší cibule
1/2 lžičky mletý pepř
1 kelímek zakysaná smetana (200 g)
sůl
1 lžíce drcený kmín
mléko
3 lžíce olej
1 - 2 lžic citronová šťáva
těstíčko 200 ml mléko
1 lžíce hladká mouka

Postup vaření podle receptu

Do hrnce s rozehřátým olejem vsypeme cibuli a osmažíme dozlatova. K tomu pak přidáme žampióny, posypeme kmínem, zakapeme citrónovou šťávou a osolíme, opepříme.  Takto promícháme a necháme pod pokličkou asi tak 20minut podusit. Podle potřeby pak podléváme mlékem, aby se žampióny nepřipalovaly.

Po 20minutách přidáme zakysanou smetanu, kterou v omáčce důkladně rozmícháme a opět přivádíme k varu. Stranou si rozmícháme mouku s mlékem a pak vléváme do omáčky. Takto děláme ještě asi 10minut. Podle potřeby dosolíme, opepříme.

Omáčku podáváme nejlépe k jídlům s houskovým knedlíkem.

Co jste ještě nevěděli o receptu Žampionová omáčka se zakysanou smetanou

Žampionová omáčka se zakysanou smetanou je lahodný pokrm, který se skvěle hodí k různým druhům mas a těstovin. Při její přípravě se nejprve čerstvé žampiony očistí a nakrájí na plátky. Na másle se pak osmaží cibule a poté se přidají žampiony. Po krátkém restování se směs zalije vývarem a nechá se chvíli dusit. Nakonec se přidá zakysaná smetana, která omáčce dodá jemnost a krémovou konzistenci. Pro chuť je možné přidat česnek, bylinky či citronovou šťávu. Podávejte s těstovinami nebo rýží pro kompletní a chutný pokrm.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.3/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Omáčky, Vegetariánské, Smetanové omáčky
Štítky: česká kuchyně, vegetariánský recept, omáčka

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Žampionová omáčka se zakysanou smetanou.

Přidat komentář