Třešňová omáčka

Třešňová omáčka
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Hovězí maso (zadní nebo přední podle preference) osolíme a na rozpuštěném másle s olejem ze všech stran rychle opečeme. Pak...

Ingredience aneb co potřebujete

1 kg hovězího masa
cca 100 g másla
1 lžíce oleje
sůl
cca 400-500 g vypeckovaných třešní
250 ml smetany ke šlehání
hladká mouka

Dále dle chuti
skořice
bílé víno - sladší
hřebíček
citronová kůra
citronová šťáva

Postup vaření podle receptu

Hovězí maso, ať už z přední nebo zadní části, osolíme a zprudka osmažíme na směsi rozpuštěného másla a oleje. Poté přidáme vodu, znovu osolíme a dusíme, dokud maso nezměkne. Jakmile je maso měkké, vyjmeme ho na talíř a dovaříme omáčku.

Chuť omáčky závisí na osobních preferencích kuchaře/kuchařky a také na tom, jak jsou třešně sladké a zralé.

Při dušení masa můžeme omáčku obohatit o bílé víno, jehož množství je zhruba 2 decilitry.

Do vývaru přidáme třešně a pokud jsou zralé, sladké a voňavé, stačí je jen krátce povařit, načež přimícháme smetanu smíchanou s hladkou moukou pro zahuštění omáčky. Pak vše necháme chvíli provařit a máme hotovo. Pokud preferujeme kořeněnou omáčku, přidáme k třešním i trochu skořice, 3-4 hřebíčky a kousek čerstvě nastrouhané citronové kůry. Pokud jsou třešně příliš sladké, po přidání smetany můžeme do omáčky zakomponovat i trochu citronové šťávy.

Maso, které jsme odložili, nakrájíme na plátky a vložíme do omáčky zahřát.

Servírujeme s kynutým či houskovým knedlíkem.

Co jste ještě nevěděli o receptu Třešňová omáčka

Třešňová omáčka je lahodný pokrm, který dodává jídlu jedinečnou sladkokyselou chuť. Vyrábí se z čerstvých nebo kompotovaných třešní, které se vaří s cukrem, citronovou šťávou a kořením, jako je skořice nebo hřebíček. Tato omáčka se skvěle hodí k masovým pokrmům, jako je kachna nebo vepřové, a může být také použitá jako dekorační prvek dezertů, například zmrzliny či cheesecaků. Třešňová omáčka je nejen chutná, ale také přidává jídlu krásnou barvu a aroma, které potěší všechna smysly.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.1/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Omáčky
Štítky: hovězí maso, omáčky, restování, vaření, oběd, sváteční / nedělní, běžný den, večeře, česká, letní recepty, náročné, náročný, dušení, třešně

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Třešňová omáčka.

Přidat komentář