Třešňová omáčka

Hovězí maso (zadní nebo přední podle preference) osolíme a na rozpuštěném másle s olejem ze všech stran rychle opečeme. Pak...
Ingredience aneb co potřebujete
1 kg hovězího masa
cca 100 g másla
1 lžíce oleje
sůl
cca 400-500 g vypeckovaných třešní
250 ml smetany ke šlehání
hladká mouka
Dále dle chuti
skořice
bílé víno - sladší
hřebíček
citronová kůra
citronová šťáva
Postup vaření podle receptu
Hovězí maso, ať už z přední nebo zadní části, osolíme a zprudka osmažíme na směsi rozpuštěného másla a oleje. Poté přidáme vodu, znovu osolíme a dusíme, dokud maso nezměkne. Jakmile je maso měkké, vyjmeme ho na talíř a dovaříme omáčku.
Chuť omáčky závisí na osobních preferencích kuchaře/kuchařky a také na tom, jak jsou třešně sladké a zralé.
Při dušení masa můžeme omáčku obohatit o bílé víno, jehož množství je zhruba 2 decilitry.
Do vývaru přidáme třešně a pokud jsou zralé, sladké a voňavé, stačí je jen krátce povařit, načež přimícháme smetanu smíchanou s hladkou moukou pro zahuštění omáčky. Pak vše necháme chvíli provařit a máme hotovo. Pokud preferujeme kořeněnou omáčku, přidáme k třešním i trochu skořice, 3-4 hřebíčky a kousek čerstvě nastrouhané citronové kůry. Pokud jsou třešně příliš sladké, po přidání smetany můžeme do omáčky zakomponovat i trochu citronové šťávy.
Maso, které jsme odložili, nakrájíme na plátky a vložíme do omáčky zahřát.
Servírujeme s kynutým či houskovým knedlíkem.
Co jste ještě nevěděli o receptu Třešňová omáčka
Třešňová omáčka je lahodný pokrm, který dodává jídlu jedinečnou sladkokyselou chuť. Vyrábí se z čerstvých nebo kompotovaných třešní, které se vaří s cukrem, citronovou šťávou a kořením, jako je skořice nebo hřebíček. Tato omáčka se skvěle hodí k masovým pokrmům, jako je kachna nebo vepřové, a může být také použitá jako dekorační prvek dezertů, například zmrzliny či cheesecaků. Třešňová omáčka je nejen chutná, ale také přidává jídlu krásnou barvu a aroma, které potěší všechna smysly.