Omáčky P a R (párková, pažitková, pikantní rybí, rajčatová se smetanou a rychlá rajská)

Omáčky P a R (párková, pažitková, pikantní rybí, rajčatová se smetanou a rychlá rajská)
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Na sádle orestujeme cibuli, přidáme nastrouhanou zeleninu, osmažíme a následně podlijeme vývarem. Poté dusíme, dokud zelenina nezměkne. Připravíme také máslovou jíšku...

Ingredience aneb co potřebujete

Párková omáčka
4 nožky párků
80 g máslové jíšky
vývar z masoxu
40 g sádla
1 cibule
80 g kořenové zeleniny
4 lžíce smetany
sůl
pepř
mouka

Pažitková omáčka rychlá
200 ml mléka
4 lžíce smetany
15 g mouky
10 g pažitky
5 g másla
sůl

Pikantní rybí omáčka z tresky
300 g tresky
50 g másla
60 g hladké mouky
olej
150 g kořenové zeleniny
1 cibule
4 lžíce smetany
vývar z rybí kostky
sůl, pepř a cukr
citrónová šťáva

Rajčatová omáčka se smetanou
50 g másla
50 g hladké mouky
cibule
1/2 l vývaru z drůbeže
500 g rajčat nebo konzerva rajčatového protlaku
celý pepř, nové koření a bobkový list
tymián
cukr, ocet a sůl
kelímek smetany

Rychlá rajská omáčka
0,5 l suga (nebo rajčata v plechu)
1 cibule
sůl a pepř
50 g bylinkového másla
2 lžíce červeného vína
cukr podle chuti
chilli
1 lžíce strouhané citrónové kůry

Postup vaření podle receptu

Omáčka k párkům: Na rozehřátém sádle osmahneme cibuli, přidáme nastrouhanou zeleninu a restujeme. Poté vše podlijeme vývarem a dusíme, dokud zelenina nezměkne. Máslovou jíšku zředíme vývarem, přimícháme zeleninovou směs a chvíli povaříme. Omáčku propasírujeme přes sítko, poté přidáme na kostičky nebo tenké plátky nakrájené párky a jemně povaříme. Dochutíme kořením a pokud chceme, zjemníme smetanou smíchanou s moukou (není nutné). Podáváme ji samostatně, například s houskovým knedlíkem.

Rychlá pažitková omáčka: V smetaně rozmícháme mouku, poté ji vlijeme do vroucího mléka a necháme chvíli povařit. Uvařenou omáčku osolíme a přimícháme nasekanou zelenou pažitku a máslo. Můžeme do ní také přidat vejce vařená na hniličku nebo vejce ztracená. Podávat ji lze bez masa, například s houskovým knedlíkem nebo bramborami.

Pikantní rybí omáčka z tresky se připravuje tak, že nejprve orestujeme na oleji nastrouhanou kořenovou zeleninu a nakrájenou cibuli, poté je zalijeme vývarem a dusíme do měkka. Směs následně propasírujeme přes sítko. Z másla a mouky vytvoříme světlou jíšku, kterou zředíme zbylým vývarem. Přidáme na masovém mlýnku umletou tresku a vaříme, dokud není také měkká. Na závěr vmícháme zeleninovou směs a smetanu, podle chuti dosolíme, opepříme, přidáme cukr a citrónovou šťávu a dobře prohřejeme. Jídlo podáváme samostatně s houskovým knedlíkem.

Rajčatová omáčka se smetanou: Na másle osmahneme jemně nakrájenou cibuli, poté přidáme mouku a připravíme tmavou jíšku. Tu zředíme studeným vývarem, přidáme koření a necháme povařit. Do vzniklé omáčky přidáme nakrájená rajčata a necháme je rozvařit (nebo můžeme použít rajčatový protlak). Omáčku propasírujeme, osolíme, přidáme smetanu, a dochutíme cukrem a octem, už nevaříme.

Připravíme si bylinkové máslo, na které dáme nasekanou cibuli. Poté vše podlijeme červeným vínem a sugem. Přimícháme nastrouhanou citronovou kůru, špetku cukru a necháme 10 minut povařit na mírném ohni. Na závěr dochutíme pepřem a chilli.

Co jste ještě nevěděli o receptu Omáčky P a R (párková, pažitková, pikantní rybí, rajčatová se smetanou a rychlá rajská)

Omáčky P a R představují pestrou škálu chutí, které obohatí každé jídlo. Párková omáčka je skvělou volbou pro milovníky klobás, zatímco pažitková omáčka dodá svěžest a bylinkovou chuť. Pikantní rybí omáčka osloví všechny, kdo mají rádi pikantní mořské delikatesy. Rajčatová omáčka se smetanou je lahodná kombinace, která skvěle zachutná s těstovinami. A pro rychlé vaření je tu rychlá rajská omáčka, ideální na každodenní využití. Tyto omáčky jsou perfektní volbou pro vychutnání každého pokrmu.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.3/5 (26 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Omáčky
Štítky: Zelenina, omáčky, restování, vaření, oběd, běžný den, večeře, česká, snadný, pro začátečníky, smažení, bylinky, dušení

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Omáčky P a R (párková, pažitková, pikantní rybí, rajčatová se smetanou a rychlá rajská).

Přidat komentář