Švestková omáčka

Švestková omáčka
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 30 minut
Porce: 4

Pokud hledáte jedinečnou omáčku, která by se hodila k uzenému masu, máme pro vás zajímavý recept. A pokud jste také nadšenec...

Ingredience aneb co potřebujete

80 g švestkových povidel
40 g sušených švestek (bez pecek)
40 g švestek z kompotu
1 špetka soli
skořice
vývar z uzeného masa
hřebíček
1 lžička krupicového cukru
citrónová kůra i šťáva
100-200 ml sladké 12% smetany

Máslová jíška
40 g hladké mouky
50 g másla

Postup vaření podle receptu

Vložíme do 500 ml vody suché a předem omyté švestky, vypeckované švestky z kompotu a švestková povidla a přivedeme k varu.

Vložíme kousek celé skořice, hřebíček, sůl, cukr a malou dávku citronové kůry.

Když jsou sušené švestky měkké, proženeme omáčku sítem.

V kastrolu uděláme máslovou jíšku; rozpustíme máslo, přimícháme mouku a necháme ji krátce osmahnout.

Následně do švestkového vývaru vmícháme máslovou jíšku, přilijeme vývar z uzeného masa, citronovou šťávu a necháme vše chvíli povařit.

Na závěr silnější omáčku obohatíme smetanou, ale už ji dále nevaříme.

Servírujeme s bramborovým knedlíkem a uzeným masem.

Co jste ještě nevěděli o receptu Švestková omáčka

Švestková omáčka je lahodný pokrm, který kombinuje sladké a kyselé chutě. Vyrábí se z čerstvých nebo sušených švestek, často doplněných kořením, jako je skořice nebo hřebíček. Tato omáčka se skvěle hodí k masu, zejména k vepřovému nebo drůbežímu, a může být také podávána jako dip k různým pokrmům. Její bohatá, sametová konzistence a výrazná chuť dodávají jídlu jedinečný charakter. Švestková omáčka je populární nejen v české kuchyni, ale i v mnoha dalších gastronomických tradicích po celém světě.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.6/5 (29 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Omáčky
Štítky: ovoce, omáčky, restování, vaření, oběd, snadné, sváteční / nedělní, běžný den, česká, snadný, do 50 korun, sladké, podzimní, vegetarianské, sladkokyselé, smetanová

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Švestková omáčka.

Přidat komentář