Švestková omáčka

Pokud hledáte jedinečnou omáčku, která by se hodila k uzenému masu, máme pro vás zajímavý recept. A pokud jste také nadšenec...
Ingredience aneb co potřebujete
80 g švestkových povidel
40 g sušených švestek (bez pecek)
40 g švestek z kompotu
1 špetka soli
skořice
vývar z uzeného masa
hřebíček
1 lžička krupicového cukru
citrónová kůra i šťáva
100-200 ml sladké 12% smetany
Máslová jíška
40 g hladké mouky
50 g másla
Postup vaření podle receptu
Vložíme do 500 ml vody suché a předem omyté švestky, vypeckované švestky z kompotu a švestková povidla a přivedeme k varu.
Vložíme kousek celé skořice, hřebíček, sůl, cukr a malou dávku citronové kůry.
Když jsou sušené švestky měkké, proženeme omáčku sítem.
V kastrolu uděláme máslovou jíšku; rozpustíme máslo, přimícháme mouku a necháme ji krátce osmahnout.
Následně do švestkového vývaru vmícháme máslovou jíšku, přilijeme vývar z uzeného masa, citronovou šťávu a necháme vše chvíli povařit.
Na závěr silnější omáčku obohatíme smetanou, ale už ji dále nevaříme.
Servírujeme s bramborovým knedlíkem a uzeným masem.
Co jste ještě nevěděli o receptu Švestková omáčka
Švestková omáčka je lahodný pokrm, který kombinuje sladké a kyselé chutě. Vyrábí se z čerstvých nebo sušených švestek, často doplněných kořením, jako je skořice nebo hřebíček. Tato omáčka se skvěle hodí k masu, zejména k vepřovému nebo drůbežímu, a může být také podávána jako dip k různým pokrmům. Její bohatá, sametová konzistence a výrazná chuť dodávají jídlu jedinečný charakter. Švestková omáčka je populární nejen v české kuchyni, ale i v mnoha dalších gastronomických tradicích po celém světě.