Domácí houskové kynuté knedlíky

Guláš bez knedlíků, jako by nebyl. Knedlo - vepřo - zelo taktéž. Knedlíky prostě k některým jídlům zákonitě patří. A jak si takový knedlík připravit?
Ingredience aneb co potřebujete
2 ks rohlíky z druhého dne
1 kávová lžička cukru krupice
přibližně 500 ml polotučné mléko
1 kg polohrubá mouka
2 ks vajíčka
20 g droždí
20 g sůl
trochu másla
Postup vaření podle receptu
Nejdříve si připravíme kvásek. Do malé misky si nalijeme 100 ml vlažného mléka. Rozmělníme si droždí a spolu s cukrem vysypeme do misky.
Přiklopíme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout.
Na pánev dáme nakrájené rohlíky s trochou másla a orestujeme. Odstavíme a dáme stranou.
Do velké mísy vysypeme mouku, přidáme vejce, vykynutý kvásek a osolíme. Zalijeme teplým mlékem, přidáme orestované rohlíky a důkladně promícháme a zpracujeme.
Tak a teď bude těsto odpočívat a kynout, zhruba jednu hodinu. Ale nejdříve ho musíme posypat trošičkou mouky a položit přes něj kuchyňskou utěrku.
Po hodině si na vále těsto ještě propracujeme,
vytvoříme asi 4 knedlíky a necháme je ještě na 15 minut chvíli odpočinout.
Dáme vařit vodu a mírně osolíme. Vložíme knedlíky a vaříme. Za začátku hlídáme, aby se nám nepřichytily ke dnu. Vaříme kolem 20 minut. Zhruba v polovině je pomocí vařečky převrátíme. Vzhledem k tomu, že knedlíky během vaření nabydou, tak doporučuji vařit max. po dvou kusech.
Nakonec je vyndáme a na prkénku ihned z obou stran propichujeme. Nakrájíme pomocí nitě a podáváme jako přílohu k dobrému masíčku.
Dobré chutnání.
Co jste ještě nevěděli o receptu Domácí houskové kynuté knedlíky
Domácí houskové kynuté knedlíky jsou tradiční české přílohové jídlo, které se skvěle hodí k omáčkám, pečenému masu nebo zelí. Základ tvoří hladká mouka, mléko, vejce a droždí. Typicky se do těsta přidává na kostičky nakrájená houska, která knedlíkům dodává strukturu a chuť. Po vykynutí se těsto rozdělí na válečky, které se vaří v osolené vodě, dokud nejsou nadýchané a měkké. Po uvaření se krájejí na plátky a servírují teplé. Kynuté knedlíky jsou oblíbeným pokrmem a symbolem české kuchyně.