Domácí houskové kynuté knedlíky

Domácí houskové kynuté knedlíky
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Guláš bez knedlíků, jako by nebyl. Knedlo - vepřo - zelo taktéž. Knedlíky prostě k některým jídlům zákonitě patří. A jak si takový knedlík připravit?

Ingredience aneb co potřebujete

2 ks rohlíky z druhého dne
1 kávová lžička cukru krupice
přibližně 500 ml polotučné mléko
1 kg polohrubá mouka
2 ks vajíčka
20 g droždí
20 g sůl
trochu másla

Postup vaření podle receptu

Nejdříve si připravíme kvásek. Do malé misky si nalijeme 100 ml vlažného mléka. Rozmělníme si droždí a spolu s cukrem vysypeme do misky.

Přiklopíme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout.

Na pánev dáme nakrájené rohlíky s trochou másla a orestujeme. Odstavíme a dáme stranou.

Do velké mísy vysypeme mouku, přidáme vejce, vykynutý kvásek a osolíme. Zalijeme teplým mlékem, přidáme orestované rohlíky a důkladně promícháme a zpracujeme.

Tak a teď bude těsto odpočívat a kynout, zhruba jednu hodinu. Ale nejdříve ho musíme posypat trošičkou mouky a položit přes něj kuchyňskou utěrku.

Po hodině si na vále těsto ještě propracujeme,

vytvoříme asi 4 knedlíky a necháme je ještě na 15 minut chvíli odpočinout.

Dáme vařit vodu a mírně osolíme. Vložíme knedlíky a vaříme. Za začátku hlídáme, aby se nám nepřichytily ke dnu. Vaříme kolem 20 minut. Zhruba v polovině je pomocí vařečky převrátíme. Vzhledem k tomu, že knedlíky během vaření nabydou, tak doporučuji vařit max. po dvou kusech.

Nakonec je vyndáme a na prkénku ihned z obou stran propichujeme. Nakrájíme pomocí nitě a podáváme jako přílohu k dobrému masíčku.

Dobré chutnání.

Co jste ještě nevěděli o receptu Domácí houskové kynuté knedlíky

Domácí houskové kynuté knedlíky jsou tradiční české přílohové jídlo, které se skvěle hodí k omáčkám, pečenému masu nebo zelí. Základ tvoří hladká mouka, mléko, vejce a droždí. Typicky se do těsta přidává na kostičky nakrájená houska, která knedlíkům dodává strukturu a chuť. Po vykynutí se těsto rozdělí na válečky, které se vaří v osolené vodě, dokud nejsou nadýchané a měkké. Po uvaření se krájejí na plátky a servírují teplé. Kynuté knedlíky jsou oblíbeným pokrmem a symbolem české kuchyně.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.1/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: České, Omáčky, Příloha, Svíčková na smetaně, Guláš
Štítky: česká kuchyně, příloha, vegetariánský recept

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Domácí houskové kynuté knedlíky.

Přidat komentář