Utopenci

Jako první si připravíme nálev tím, že si dáme uvařit vodu s octem. V průběhu vaření přidáme sůl, cukr, bobkový list, čili, pepř, nové koření a olej. Necháme asi tak 3 minutky povařit. Odstavíme a necháváme nálev vychladnout.
Ingredience aneb co potřebujete
2 kg špekáčky
120 g sůl
list bobkový
1.75 kg cibule
1 lžíce olej
1250 ml voda
600 ml ocet
10 g cukr
chilli
20 kuliček pepř
5 kuliček nové koření
Postup vaření podle receptu
Oloupaný špekáčky nakrájíme podélně na čtvrtky. Oloupeme cibuli a nakrájíme na kolečka. Do velké sklenice od zavařovaček naskládáme cibuli na dno asi tak do 1 centimetru výšky. Na to vyskládáme špekáčky a opakujeme až do naplnění sklenice.
Průběžně zaléváme nálevem, aby nám nevznikly vzduchové bubliny a to až do naplnění sklenice.
Dobře víčkem uzavřeme(celofánem a gumičkou přetáhneme) a můžeme skladovat. Minimálně 1 týden.
Co jste ještě nevěděli o receptu Utopenci
Utopenci jsou tradiční český pokrm, který se často podává jako pochoutka k pivu. Jde o nakládané špekáčky, které jsou marinovány v octovém nálevu s cibulí a kořením. Příprava zahrnuje nakrájení špekáčků na menší kusy, které se pak prokládají cibulí a nalévají nálevem. Utopenci se nechávají několik dní v chladu, aby dosáhli správné chuti. Tento pokrm je oblíbený především v hospodách a tvoří součást tradičních českých kuchyní.