Kokosový koláč s mangovým krémem

Na plech s pečicím papírem nasypeme kokos a vložíme do předehřáté trouby na 180°C přibližně na 5 minut. Během pečení jednou kokos promícháme.
Ingredience aneb co potřebujete
Těsto
-50 g strouhaného kokosu
-100 g hladké mouky
-100 g studeného másla
-40 g moučkového cukru
-1/4 lžičky soli
Krém
-1 lžička práškové želatiny
-1 zralé mango
-40 g cukru
-3 lžíce citrónové šťávy
-4 žloutky
-60 g studeného másla
-drobné ovoce na ozdobení (nemusí být)
Postup vaření podle receptu
Na plech s pečícím papírem rozprostřeme kokos a dáme ho do předehřáté trouby na 180°C přibližně na 5 minut. Během pečení kokos jednou promícháme, aby se rovnoměrně opražil. Jakmile získá zlatavou barvu, vyjmeme ho z trouby a necháme vychladnout.
Z vychlazeného kokosu, prosáté mouky, studeného másla nakrájeného na kostičky, cukru a soli vytvoříme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme na půl hodiny odpočinout v lednici.
Vymažeme máslem formu o průměru 23 centimetrů, ideálně s odnímatelným dnem.
Zchladlé těsto rozválíme mezi dvěma kusy potravinářské fólie na velikost plechu a vyložíme jím vymazaný plech. Těsto, které přesahuje okraje plechu, ořízneme a ze zbylých kousků vytvoříme sušenky, které upečeme spolu s koláčem.
Na těsto dáme pečicí papír a zatížíme ho luštěninami, aby se při pečení nezvedalo a nesjelo z boků formy. Takto připravenou formu s těstem vložíme do předehřáté trouby na 180°C na 10-15 minut. Poté odstraníme papír s luštěninami a koláč dopečeme dozlatova. Po upečení ho necháme zcela vychladnout.
Želatinu ponoříme do jedné lžíce studené vody.
Oddělíme žloutky od bílků.
Tvrdé máslo nakrájíme na drobné kousky a znovu ho vložíme do lednice.
Mango oloupeme, vyjmeme pecku a nakrájíme na kousky. K mangu přidáme cukr a citronovou šťávu a následně rozmixujeme tyčovým mixérem. Poté vmícháme žloutky a opět vše rozmixujeme. Hotovou směs přeceďujeme přes jemné síto.
Nádobu s propasírovanou směsí umístíme do hrnce s horkou vodou, přičemž dno nádoby nesmí být ponořené ve vodě.
Nepřetržitě mícháme a zahříváme nad párou, přičemž teplota směsi by neměla přesáhnout 80°C. K teplé mangové směsi poté přidáme nabobtnalou želatinu.
Šleháme, dokud se želatina úplně nerozpustí. Tento proces zabere 10 až 15 minut.
Následně odstavíme mangovou směs z tepla a do teplého postupně vmícháváme máslo, po malých kouskách. Rozhodně nedáváme celé máslo najednou.
Hotový krém necháme trochu vychladnout a následně ho přesuneme na ochlazený kokosový základ.
Až krém zcela vychladne, uložíme koláč do lednice, kde ho necháme zpevnit do následujícího dne.
Další den můžeme koláč nazdobit malým ovocem a servírovat.
Co jste ještě nevěděli o receptu Kokosový koláč s mangovým krémem
Kokosový koláč s mangovým krémem je neodolatelnou pochoutkou, která přenáší chuť tropů na váš stůl. Základ koláče je jemný a nadýchaný, prosycený tóny kokosového mléka a strouhaného kokosu. Na něm se nachází bohatý mangový krém, který je osvěžující a sladký, perfektně doplňující kokosovou chuť. Tento dezert je ideální pro letní oslavy nebo jako sladká tečka po večeři. Vyzkoušejte tento recept a užijte si exotickou kombinaci chutí, která potěší vaše smysly.