Křehký koláč s jablky
Přijela nečekaná návštěva a vy se zabýváte myšlenkou, co připravit kávě. Upečte rychlý a snadný koláč s jablky, který potěší každého.
Ingredience aneb co potřebujete
500 g hladké mouky
150 g cukru krupice
150 g másla (nebo Hery)
2 celá vejce
5 lžic mléka
1 kypřicí prášek
1/2 vanilkového cukru
citronová kůra
1 kg jablek
1 lžíce cukru krupice
skořice
tuk na vymazání plechu
hrubá mouka na vysypání plechu
Postup vaření podle receptu
Plech potřeme tukem a posypeme hrubou moukou.
Hladkou mouku dáme do misky a smícháme ji s práškem na pečení.
Do směsi přidáme cukr, na kostičky nakrájený tuk, vejce, mléko, vanilkový cukr a citronovou kůru. Všechny ingredience důkladně prohněteme rukama a získané těsto vložíme na 30 minut do lednice k odpočinku.
Čistá jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme. Poté je smícháme s cukrem a skořicí. Podle potřeby přidáme další cukr.
Předehřejeme troubu na 250 °C.
Těsto rozdělíme na dvě části. Jednu část důkladně rozválíme na velikost plechu a opatrně ji přeneseme na připravený plech pomocí válečku. Můžeme také těsto rozválět přímo na plechu. Okraje těsta natáhneme do stran.
Na těsto rovnoměrně rozložíme připravená jablka.
Druhou část těsta rozválíme na velikost plechu a přiklopíme ji na jablečnou náplň. Můžeme k tomu znovu použít váleček. Okraje koláče mírně stlačíme k sobě, abychom zabránili úniku šťávy při pečení. Povrch koláče potřeme mlékem a propíchneme vidličkou, aby mohla během pečení unikat pára.
Pečeme v předehřáté troubě po dobu 15 až 20 minut.
Po vychladnutí nakrájíme na hezké plátky.
Co jste ještě nevěděli o receptu Křehký koláč s jablky
Křehký koláč s jablky je oblíbený dezert české kuchyně, který si získává srdce mnoha milovníků sladkého. Jeho základ tvoří jemné, máslové těsto, které se napeče do zlatova. Jablka, často dochucená skořicí a cukrem, dodávají koláči šťavnatost a aromatickou chuť. Tento koláč je ideální k odpolednímu čaji nebo kávě a výborně chutná i teplý, posypaný cukrem nebo s kopečkem zmrzliny. Křehký koláč s jablky je symbolem útulnosti a domácí pohody.

Tomáš Rohlena