Křehký koláč s jablky

Křehký koláč s jablky
Doba přípravy: 45 minut
Doba vaření: 20 minut
Porce: 1

Přijela nečekaná návštěva a vy se zabýváte myšlenkou, co připravit kávě. Upečte rychlý a snadný koláč s jablky, který potěší každého.

Ingredience aneb co potřebujete

500 g hladké mouky
150 g cukru krupice
150 g másla (nebo Hery)
2 celá vejce
5 lžic mléka
1 kypřicí prášek
1/2 vanilkového cukru
citronová kůra
1 kg jablek
1 lžíce cukru krupice
skořice
tuk na vymazání plechu
hrubá mouka na vysypání plechu

Postup vaření podle receptu

Plech potřeme tukem a posypeme hrubou moukou.

Hladkou mouku dáme do misky a smícháme ji s práškem na pečení.

Do směsi přidáme cukr, na kostičky nakrájený tuk, vejce, mléko, vanilkový cukr a citronovou kůru. Všechny ingredience důkladně prohněteme rukama a získané těsto vložíme na 30 minut do lednice k odpočinku.

Čistá jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme. Poté je smícháme s cukrem a skořicí. Podle potřeby přidáme další cukr.

Předehřejeme troubu na 250 °C.

Těsto rozdělíme na dvě části. Jednu část důkladně rozválíme na velikost plechu a opatrně ji přeneseme na připravený plech pomocí válečku. Můžeme také těsto rozválět přímo na plechu. Okraje těsta natáhneme do stran.

Na těsto rovnoměrně rozložíme připravená jablka.

Druhou část těsta rozválíme na velikost plechu a přiklopíme ji na jablečnou náplň. Můžeme k tomu znovu použít váleček. Okraje koláče mírně stlačíme k sobě, abychom zabránili úniku šťávy při pečení. Povrch koláče potřeme mlékem a propíchneme vidličkou, aby mohla během pečení unikat pára.

Pečeme v předehřáté troubě po dobu 15 až 20 minut.

Po vychladnutí nakrájíme na hezké plátky.

Co jste ještě nevěděli o receptu Křehký koláč s jablky

Křehký koláč s jablky je oblíbený dezert české kuchyně, který si získává srdce mnoha milovníků sladkého. Jeho základ tvoří jemné, máslové těsto, které se napeče do zlatova. Jablka, často dochucená skořicí a cukrem, dodávají koláči šťavnatost a aromatickou chuť. Tento koláč je ideální k odpolednímu čaji nebo kávě a výborně chutná i teplý, posypaný cukrem nebo s kopečkem zmrzliny. Křehký koláč s jablky je symbolem útulnosti a domácí pohody.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.7/5 (56 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Moučník
Štítky: snadné, rychlé, sváteční / nedělní, běžný den, do 100 korun, česká, snadný, pro začátečníky, pro děti, slovenská, pečení, moučníky, sladké, jablka, řezy s ovocem, bublaniny

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Křehký koláč s jablky.

Přidat komentář