Koprová omáčka

Ideální koprovka vyžaduje máslovou jíšku, kvalitní hovězí vývar a smetanu, nelze ji udělat bez těchto ingrediencí. Dnes se ale spokojíme s rychlejší a jednodušší variantou.
Ingredience aneb co potřebujete
60 g másla
80 g hladké mouky
250 ml hovězího vývaru (dle potřeby)
450 ml mléka (dle potřeby)
100 ml smetany na vaření 12%
čerstvý kopr
sůl
cukr
ocet
20 g másla na zjemnění (možno vynechat)
Postup vaření podle receptu
Do rozpuštěného másla vložíme hladkou mouku a vytvoříme světlou jíšku.
Jíšku postupně zalijeme prochladlým vývarem a mlékem a pomalu ji ohřejeme, dokud nezačne vařit.
Ochuťte solí a při občasném promíchání nechte omáčku pomalu vařit přibližně 30 minut.
Na závěr přípravy přidáme smetanu na vaření; když omáčka začne vřít, můžeme její hustotu doladit přidáním vývaru nebo mléka.
Na závěr přidáme čerstvě nasekaný kopr a okamžitě odstavíme.
Omáčku osladíme cukrem a dochutíme octem, a na zjemnění můžeme přidat kousek másla.
Podáváme omáčku s uvařeným hovězím masem a houskovým knedlíkem, případně také se vařeným nebo sázeným vejcem a bramborami.
Co jste ještě nevěděli o receptu Koprová omáčka
Koprová omáčka je oblíbeným pokrmem české kuchyně, která se vyznačuje svou jemnou chutí a charakteristickým aroma kopru. Tato omáčka se často podává s vařeným hovězím masem, vejcem nebo brambory. Hlavními ingrediencemi jsou kopr, smetana, mouka a vývar, což dává omáčce její krémovou texturu a osvěžující chuť. Koprová omáčka se také často připravuje jako příloha k různým jiným jídlům, čímž obohacuje jejich chuť. Je to výborný příklad tradičního českého jídla, které umí potěšit milovníky bylinek.