Linecké cukroví
Voňavé linecké cukroví s vanilkou a citronovou kůrou patří mezi oblíbené vánoční symboly. Těsto na linecké je jednoduché na přípravu a tvarování.
Ingredience aneb co potřebujete
210 g hladké mouky
170 g másla
70 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
2 žloutky
kůra z jednoho BIO citronu
marmeláda (na slepení)
Postup vaření podle receptu
Plech pokryjeme pečicím papírem.
Na pracovní plochu nasypeme mouku, na ni nastrouháme máslo, přidáme cukr, žloutky, nastrouhanou kůru z citronu a vanilkový cukr.
Vše důkladně smícháme a vypracujeme hladké těsto. Hotové těsto uložíme na chladné místo a necháme odpočívat do druhého dne.
Těsto rozválíme na plát silný 3 mm a vykrájíme různé tvary, které umístíme na plech. Pečeme v předehřáté troubě na 180-190 °C, dokud nezezlátnou.
Po vychladnutí spojíme upečené kousky marmeládou.
Co jste ještě nevěděli o receptu Linecké cukroví
Linecké cukroví je tradiční česká cukrovinka, která se peče především během vánočních svátků. Je známé svou jemnou a křehkou strukturou, která se rozplývá na jazyku. Základem těsta je máslo, cukr, mouka a vaječný žloutek, často s přídavkem mletých ořechů. Cukroví se skládá ze dvou částí - horní části s výřezem a spodní části, která je potřená ovocnou marmeládou. Linecké cukroví je oblíbené nejen pro svou chuť, ale také pro krásný vzhled, který se dá dotvořit různými polevami a dekoracemi.

Tomáš Rohlena