Masové kuličky v rajské omáčce
Rajská omáčka se používá v různých kuchyních po celém světě, ale česká gastronomie ji zvedla na úroveň samostatného jídla. Jaké přílohy k ní podávat, kromě rýže nebo knedlíků?
Ingredience aneb co potřebujete
Kuličky
500 g mletého hovězího masa (může být i mix)
1 vejce
trochu hladké mouky
sůl
mletý pepř
2 stroužky česneku
Na omáčku
1 cibule
2 lžíce hladké mouky
2 bobkové listy
6 kuliček nového koření
1 menší rajčatový protlak
mletá skořice
sůl
mletý pepř
cukr
Postup vaření podle receptu
Mleté maso spojíme s vejcem, rozdrceným česnekem, malým množstvím mouky, solí a pepřem, a poté vytvarujeme kuličky.
Do litru vařící vody přidáme bobkové listy, nové koření, přidáme trochu soli a vložíme připravené kuličky.
Vaříme přibližně 10 minut, v závislosti na jejich velikosti. Poté kuličky vyjmeme. Vývar z kuliček scedíme a odložíme.
Odloupeme cibuli a jemně ji nasekáme.
Na oleji osmahneme cibuli, přidáme rajčatový protlak, krátce osmažíme a následně zalijeme scezeným vývarem.
Do trochu zbývajícího vývaru vmícháme 2 lžíce hladké mouky, omáčku zahustíme a důkladně ji povaříme.
Na závěr vmícháme mletou skořici a cukr podle preference.
Do hotové omáčky přidáme kuličky, ohřejeme a servírujeme s rýží, těstovinami nebo knedlíkem.
Co jste ještě nevěděli o receptu Masové kuličky v rajské omáčce
Masové kuličky v rajské omáčce jsou oblíbeným pokrmem, který spojuje chuťové zážitky s jednoduchou přípravou. Nejdříve se mleté maso smíchá s kořením a vytvaruje do kuliček, které se poté opečou do zlatova. Rajská omáčka, připravená z čerstvých rajčat, bylinek a koření, dodává kuličkám jedinečnou chuť a šťavnatost. Tento lahodný pokrm se často podává s těstovinami nebo rýží, což z něj činí ideální volbu pro rodinný oběd nebo večeři. S láskou připravené masové kuličky potěší každého gurmána.

Tomáš Rohlena