Masovo zeleninový nákyp

Zeleninový nákyp se masem je skvělým letním jídlem. V chladničce obvykle najdeme dostatek vhodné zeleniny, a po nezbytné přípravě…
Ingredience aneb co potřebujete
Zelenina
0,5 květáku
3 růžičky brokolice
1 větší mrkev
0,75 celého pórku
0,5-1 červená paprika špičatá
0,5 kedlubny
zelená petrželka
1 špetka tymiánu
zeleninový bujón (dle potřeby)
Maso
2 stroužky česneku
1 lžíce zeleninového dochucovadla
3/4 kg mletého kuřecího masa
mletý pepř
sůl
1 lžička grilovacího koření
1 lžíce sójové omáčky
voda podle potřeby
1 lžíce hladké mouky (vrchovatá)
olej
máslo
1 dl mléka
4 vejce
1 lžička bylinkového koření
2 hrsti strouhaného sýru gouda
Postup vaření podle receptu
Veškerou zeleninu nakrájíme na drobné kousky, květák a brokolici rozdělíme na malé růžičky. Všechny ingredience vložíme do hlubší pánve s troškou másla a oleje. Na nízkém plameni opékáme.
Na pánvi osmahneme tymián a nasekaný česnek. Poté přidáme maso a promícháme, aby se rozpadlo na menší kousky. Po chvíli dolijeme vodu a necháme ji pomalu vyvařit. Dále přidáme směs vody s moukou, grilovacím kořením a sójovou omáčkou, kterou jsme předtím rozšlehali. Necháme vše provařit. Nakonec nasekáme petrželku a také ji vmícháme do směsi. Všechny ingredience přendáme do vymazaného pekáče.
Předehřejeme troubu na 200 °C. Umožníme si připravit marinádu z mléka, vajec, bylinkového koření a strouhaného sýra goudy.
Nákyp dáme do trouby a snížíme teplotu na 180 °C. Po přibližně 20 minutách zalijeme zálivkou, rovnoměrně rozprostřeme sýr po povrchu a přidáme kousky másla. Pečeme, dokud není povrch zlatavý.
Co jste ještě nevěděli o receptu Masovo zeleninový nákyp
Masovo zeleninový nákyp je chutné a výživné jídlo, které spojuje kousky masa s různými druhy zeleniny. Obvykle se připravuje z mletého masa, brambor, mrkve a papriky, dochucené bylinkami a kořením. Nákyp se peče do zlatova, což mu dodává lahodnou křupavou kůrku. Je ideálním pokrmem pro rodinné obědy či večeře, neboť je jednoduché na přípravu a lze ho podávat jako hlavní chod s čerstvým salátem. Tento pokrm potěší nejen chuťové buňky, ale také je skvělým zdrojem živin.