Meruňkový koláč

Po jahodách a třešních se dostáváme k lahodným meruňkám. Rozmazlete své chuťové pohárky a připravte skvělý dezert - třené máslové těsto...
Ingredience aneb co potřebujete
Těsto
120 g másla
100 g cukru krupice
350 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
250-300 ml mléka
Na povrch
vypeckované meruňky
Drobenka
100 g hrubé mouky
70 g cukru
70 g másla
Na vymazání a vysypání plechu
tuk
hrubá mouka
Postup vaření podle receptu
Nejdříve očistíme a vysypeme plech, nebo ho pokryjeme pečicím papírem.
Z těchto ingrediencí vytvoříme drobenku tím, že je promneme mezi prsty.
Máslo vyšleháme s cukrem, poté přidáme mouku smíchanou s kypřicím práškem a mléko.
Připravíme hladké těsto, nalijeme ho na připravený plech, na něj položíme meruňky řezem směrem nahoru a posypeme drobenkou.
Vsadíme do předehřáté trouby, kterou jsme již předtím nastavili na 160 °C.
Pečeme asi 30 minut. Úroveň propečení ověřujeme špejlí, která by měla být zcela suchá.
Co jste ještě nevěděli o receptu Meruňkový koláč
Meruňkový koláč je oblíbeným dezertem, který spojuje sladkou chuť zralých meruněk s křehkým těstem. Tento koláč je často připravován s vanilkovým krémem nebo posypaný cukrem, což doplňuje jeho lahodnost. Meruňky dodávají koláči svěží a ovocnou příchuť, která osvěží i v teplých letních měsících. Je ideální jako dezert k rodinným oslavám nebo jako sladká pochoutka k odpolednímu čaji. Příprava meruňkového koláče je jednoduchá a potěší nejen chuťové pohárky, ale i oči, když se zlatavě upečený koláč servíruje na stůl.