Meruňkový koláč s drobenkou

Příprava jemného a nadýchaného meruňkového koláče je jednoduchá a rychlá. Druh ovoce můžeme změnit podle našich preferencí nebo momentální chuti, ale voňavá…
Ingredience aneb co potřebujete
Těsto
300 g polohrubé mouky
180 g cukru krupice
250 ml mléka
4 lžíce oleje
1 prášek do pečiva
2 vejce
Ovoce
300-400 g meruněk
Drobenka
40-50 g cukru krupice
80 g hrubé mouky
50 g másla
Dále potřebujeme
máslo (na vymazání plechu)
hrubá mouka (na vysypání plechu)
Postup vaření podle receptu
Důkladně smícháme vejce, mléko, olej a cukr ve větší míse.
V další misce smícháme mouku s kypřicím práškem.
Postupně přidáváme moučnou směs a mícháme, až se těsto spojí. Mělo by mít tekutou konzistenci.
Těsto nalijeme na plech, který jsme předtím vymazali tukem a posypali moukou, nebo ho rovnoměrně rozetřeme, aby byla vrstva stejnoměrná po celé ploše.
Omyté a vypeckované meruňky nakrájíme na čtvrtiny a rozložíme je na těsto.
Připravíme drobenku tak, že změklé máslo nakrájíme na kousky a rukama smícháme s moukou a cukrem.
Na těsto nasypeme hotovou drobenku a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C zhruba 20 minut.
Až vychladne, můžeme ho posypat cukrem.
Co jste ještě nevěděli o receptu Meruňkový koláč s drobenkou
Meruňkový koláč s drobenkou je oblíbenou laskominou, která spojuje sladkost šťavnatých meruněk s křupavou drobenkou. Těsto koláče je měkké a jemné, ideálně doplněné osvěžující chutí meruněk, které mu dodávají výraznou oranžovou barvu. Drobenka z másla, mouky a cukru vytváří na povrchu lahodnou křupavou vrstvu, která skvěle kontrastuje s měkkým těstem. Tento koláč je skvělou volbou na rodinné oslavy nebo jako dezert k odpolednímu čaji.