Nakládané houby v octě

Nakládané houby v octě
Doba přípravy: 90 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 5

Vodu na nálev přivedeme k varu a poté ji necháme úplně vychladnout. Omyté a nakrájené houby propláchneme a vložíme do vařící osolené vody s trochou…

Ingredience aneb co potřebujete

1 kg hub (nejlepší jsou mladé, tvrdé) – již očištěné a nakrájené

Nálev
750 ml vody
750 ml běžného octa (nebo 600 ml vody + 900 ml jablečného octa)
20 g soli
30 g cukru
1-2 lžičky mletého koriandru (nemusí být)
Dále budeme potřebovat
pepř celý
bobkový list
hořčičné semínko
křen (nemusí být)
cibule (nemusí být)

Postup vaření podle receptu

Vodu na nálev nejprve převaříme a poté ji necháme úplně vychladnout. Očištěné a nakrájené houby opláchneme a vaříme je v osolené vodě s trochou octa. Vaříme je bez pokličky přibližně 15-20 minut podle typu hub a jejich tvrdosti. Po té je scedíme a důkladně propláchneme studenou vodou.

Do každé sklenice vložte: 1 malý list bobkového listu, asi 4 kuličky pepře, přibližně 1/4 lžičky hořčičných semínek, 1 plátek křenu a případně i několik kousků cibule.

Houby umístíme do čistých a vyvařených sklenic a zalijeme je studeným nálevem, aby byly úplně ponořené, avšak aby hladina sahala zhruba centimetr pod okraj sklenice. (Pozn.: do jedné 370 ml sklenice se vejde přibližně 200-250 g hub).

Naše skleničky uzavřeme čistými vyvařenými víčky a poté je sterilizujeme při teplotě 90-100 °C po dobu 20-30 minut. Pokud sterilizujeme v běžném hrnci, vložíme na dno utěrku, na ni umístíme skleničky a naplníme vodou zhruba do poloviny skleniček. Hrnce přikryjeme a rychle přivedeme k varu. Poté teplotu snížíme, aby se voda jen mírně vařila. Nakonec skleničky vyjmeme a necháme je na utěrce vychladnout, mohou stát i obráceně na víčkách. Houby je možné jíst nejdříve po třech týdnech.

Co jste ještě nevěděli o receptu Nakládané houby v octě

Nakládané houby v octě jsou oblíbenou pochoutkou, která se těší popularitě v mnoha kuchyních. Tento chutný pokrm se připravuje z čerstvých hub, jako jsou hříbky nebo žampiony, které se marinují ve směsi octa, koření a bylinek. Výsledek je křupavý, aromatický a skvěle se hodí jako chuťovka, součást salátů nebo příloha k hlavním jídlům. Nakládané houby jsou také skvělým zdrojem probiotik, díky procesu fermentace, a mohou být uchovávány po dlouhou dobu. Ideální volba pro milovníky hub a domácí nakládané zeleniny!

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 3.5/5 (25 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Zavařování
Štítky: zavařování, houby, vaření, snadné, česká, snadný, pro začátečníky, letní recepty, podzimní, pikantní, zavařeniny

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Nakládané houby v octě.

Přidat komentář