Kvašáky

Kvašáky
Doba přípravy: 55 minut
Doba vaření: 5 minut
Porce: 1

Pojďte s námi připravit lahodné kvašáky, které vás ohromí už při prvním zakousnutí. Kvašená zelenina je skvělá pro trávení i posílení imunity. Okurky s koprem…

Ingredience aneb co potřebujete

větší (přerostlé) okurky
kopr
kořen křenu
vinné listy
Nálev
3 l vody
120 g soli

Postup vaření podle receptu

Nejdříve připravíme solný roztok z vody a soli a poté ho necháme důkladně vychladnout.

Důkladně omyjeme okurky a křen, a vinné listy s koprem pouze jemně opláchneme.

Okurky na několika místech propíchneme vidličkou s tenkými špičkami nebo silnější jehlou a umístíme je do velkých sklenic, které jsme důkladně umyli, nebo do kameninové nádoby.

Okurky vrstvěme s koprem, vinnými listy a kolečky křenu. Kopru používáme dostatek.

Na závěr vše přelijeme vychladlým nálevem tak, aby okurky byly celé ponořené a nedostával se k nim vzduch. Můžeme je zatížit nebo pod hladinou zajistit kusem třísky (či novou lékařskou špachtlí), kterou umístíme v hrdle nádoby. Okurky nesmí vyplavat nad hladinu.

Okurky necháme nasucho fermentovat zakryté, měly by být hotové za 7 až 14 dní.

Sklenici s hotovými kvašáky umístíme do tmavého a chladného místa, například do studeného sklepa, abychom co nejvíce zpomalili kvašení.

Co jste ještě nevěděli o receptu Kvašáky

Kvašáky jsou oblíbenou českou delikatesou, která se vyrábí z nakládané zeleniny, nejčastěji z okurek, zelí nebo mrkve. Tento pokrm se připravuje jednoduše - suroviny se naloží do slaného nálevu, často s přidáním koření, a nechají se fermentovat. Kvašáky mají osvěžující a lehce kyselou chuť, která skvěle doplňuje masová jídla nebo se používají jako příloha k pečivu. Jsou také považovány za zdravou volbu díky probiotikům, která podporují trávení a imunitu.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.9/5 (40 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Zavařování
Štítky: snadné, rychlé, běžný den, levné, česká, snadný, pro začátečníky, zdravé, slovenská, bezlepkové, letní recepty, okurky, vegetarianské, nakládání, zavařeniny, veganské, kyselé, kopr, kvašené potraviny

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Kvašáky.

Přidat komentář