Kvašáky

Pojďte s námi připravit lahodné kvašáky, které vás ohromí už při prvním zakousnutí. Kvašená zelenina je skvělá pro trávení i posílení imunity. Okurky s koprem…
Ingredience aneb co potřebujete
větší (přerostlé) okurky
kopr
kořen křenu
vinné listy
Nálev
3 l vody
120 g soli
Postup vaření podle receptu
Nejdříve připravíme solný roztok z vody a soli a poté ho necháme důkladně vychladnout.
Důkladně omyjeme okurky a křen, a vinné listy s koprem pouze jemně opláchneme.
Okurky na několika místech propíchneme vidličkou s tenkými špičkami nebo silnější jehlou a umístíme je do velkých sklenic, které jsme důkladně umyli, nebo do kameninové nádoby.
Okurky vrstvěme s koprem, vinnými listy a kolečky křenu. Kopru používáme dostatek.
Na závěr vše přelijeme vychladlým nálevem tak, aby okurky byly celé ponořené a nedostával se k nim vzduch. Můžeme je zatížit nebo pod hladinou zajistit kusem třísky (či novou lékařskou špachtlí), kterou umístíme v hrdle nádoby. Okurky nesmí vyplavat nad hladinu.
Okurky necháme nasucho fermentovat zakryté, měly by být hotové za 7 až 14 dní.
Sklenici s hotovými kvašáky umístíme do tmavého a chladného místa, například do studeného sklepa, abychom co nejvíce zpomalili kvašení.
Co jste ještě nevěděli o receptu Kvašáky
Kvašáky jsou oblíbenou českou delikatesou, která se vyrábí z nakládané zeleniny, nejčastěji z okurek, zelí nebo mrkve. Tento pokrm se připravuje jednoduše - suroviny se naloží do slaného nálevu, často s přidáním koření, a nechají se fermentovat. Kvašáky mají osvěžující a lehce kyselou chuť, která skvěle doplňuje masová jídla nebo se používají jako příloha k pečivu. Jsou také považovány za zdravou volbu díky probiotikům, která podporují trávení a imunitu.