Nejlepší čokoládový dort

Nejlepší čokoládový dort
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Masněte kruhovou dortovou formu s odnímatelným dnem a vyložte dno pečicím papírem. Předehřejte troubu na 160°C, pokud máte horkovzdušnou, nastavte ji na 140°C.

Ingredience aneb co potřebujete

200  g tmavé čokolády (s aspoň 60% kakaové hmoty)
20 g másla + na vymazání formy
1 lžíce instantní kávy
170 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
1/4 lžičky sody
200 g cukru (typu muscovado)
2000 g krupicového cukru
25 g tmavého holandského kakaa
3 vejce (středně velká)
75 ml podmáslí
Zdobení
čokoláda (strouhaná nebo čokoládové hoblinky)
Poleva
200 g tmavé čokolády
280 ml smetany ke šlehání
2 lžíce krupicového cukru

Postup vaření podle receptu

Kruhovou formu na dort s odnímatelným dnem nejprve vymažte a dno vložte pečicím papírem. Troubu nastavte na 160°C, pokud používáte horkovzdušný režim, zvolte 140°C. Čokoládu nalámejte do hrnce, přidejte máslo a kávu, která byla předtím rozpuštěná ve 120 ml vroucí vody. Zahřívejte, dokud se čokoláda a máslo nerozpustí, ale dejte pozor, abyste je příliš nezahřívali (osobně jsem použil vodní lázeň).

Mezitím v misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu, cukr a kakao, dokud nedosáhnete hladké směsi bez hrudek. V jiné misce spojte vejce s podmáslím.

Smíchejte rozpuštěnou čokoládu s vaječnou směsí a moukou, dokud nevznikne hladká a jemně tekutá hmota. Nalijte ji do formy a pečte přibližně jednu a půl hodiny. Zkontrolujte upečení špejlí; pokud na ní nezůstanou vlhké drobečky, je hotovo. Praskliny na povrchu nejsou problém, protože je zakryje poleva. Nechte korpus vychladnout (mírně klesne), otočte ho na drátěnou podložku a sundejte formu.

Korpus nejprve podélně rozkrojte. Čokoládu na polevu vložte do misky. V hrnci zahřejte smetanu s cukrem až k varu, poté ji přelijte na čokoládu a dobře promíchejte, dokud není směs hladká. Trochu polevy použijte k spojení jednotlivých částí korpusu, zbytek polijte na vrch dortu a po stranách ji uhlaďte širokým nožem.

Dort můžete dozdobit nastrouhanou čokoládou nebo čokoládovými hoblinkami, které získáte použitím škrabky na zeleninu na kousek čokolády. Při uchování v chladu zůstane dort vláčný a šťavnatý po dobu tří až čtyř dnů.

Co jste ještě nevěděli o receptu Nejlepší čokoládový dort

Nejlepší čokoládový dort je lahodný dezert, který ohromuje svou bohatou chutí a nadýchanou texturou. Jeho základ tvoří kvalitní tmavá čokoláda, která dodává dortu intenzivní šmak. Krémová náplň a jemná poleva z čokolády vytvářejí dokonalou harmonii. Tento dort je ideální pro oslavy, ale také jako sladká tečka po běžném obědě. Podávaný spolu s kopečkem šlehačky nebo zmrzliny přináší opravdový gastronomický zážitek. Každý kousek je pravým požitkem pro milovníky čokolády a její vynikající chuť si zamilujete na první ukousnutí.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.8/5 (37 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Dezerty
Štítky: vaření, snadné, sváteční / nedělní, česká, snadný, pečení, sladké, dětská oslava, večírky a oslavy, dorty, čokoládové, narozeniny

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Nejlepší čokoládový dort.

Přidat komentář