Potahovací fondán na dorty

Na každé oslavě by neměl chybět dort. A dort potažený fondánem, to je nádhera!
Ingredience aneb co potřebujete
potravinářské barvivo
50 g kvalitní med
5 g želatina
30 g voda
500 g prosetý moučkový cukr
Postup vaření podle receptu
Nejprve si želatinu namočíme do vody a později se k ní vrátíme.
Připravíme si velký hrnec, přilijeme do něj vodu a přidáme kvalitní med (nebo můžeme použít glukózu). Zlehka prohřejeme, ale nevaříme.
Nyní potřebujeme úplně rozpustit želatinu a potom jí přidat do velkého hrnce k medu (glukóze).
To dosáhneme tím, že želatinu dáme do teplé vody a rozpuštěnou šup do hrnce.
Nakonec přisypeme připravený moučkový cukr.
Všechny suroviny důkladně smícháme.
Rozmyslíme si, zda budeme hmotu barvit a připravíme si potravinářské barvivo (gelová barva).
Na kuchyňskou linku vyndáme silikonový nebo dřevěný vál a zlehka ho vysypeme moučkovým cukrem. Přidáme směs a propracováváme.
Chvilku to zabere, ale ve výsledku by se nám směs neměla lepit.
Pokud chceme, obarvíme potravinářskou barvou a zapracujeme.
Uložíme v chladničce v potravinářské fólii. Potom pomocí válečku naneseme na dort. Dobrou chuť.
Co jste ještě nevěděli o receptu Potahovací fondán na dorty
Potahovací fondán je speciální druh cukrové hmoty používané při dekoraci dortů a cukrovinek. Jeho hladká textura a snadná manipulace umožňují vytvořit perfektně rovný povrch dortů. Fondán je často používán k překrytí tradičních korpusů, a tím zajišťuje elegantní vzhled, který poskytuje ideální základ pro další ozdoby. Chuťově je sladký a lze jej dochutit různými esencemi. Díky své pružnosti a tvárnosti je oblíbeným nástrojem cukrářů, kteří ho využívají k modelování složitých tvarů a jemných detailů, které dělají dorty vizuálně atraktivními.