Pečená,14 dní naložená vepřová kýta s omáčkou a hrášková rýže

Pečená,14 dní naložená vepřová kýta s omáčkou a hrášková rýže
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Slaninu nakrájíme na plátky, šalotku a česnek na malé kroužky, cuketu a papriku na tenké proužky. Pragandu smícháme s rozmačkaným česnekem a důkladně vetřeme.

Ingredience aneb co potřebujete

1,5 kg vepřové kýty
3,75 g pragandy
5 g česneku (stroužky)

3 šalotky
75 g slaniny
1 malá cuketa
1 malá kapie
2 stroužky česneku
200 ml vývaru, nebo vody s masovým gelovým bujónem
sůl
pepř
olivový olej
2 větvičky čerstvého tymiánu
2 lžíce smetany

Dále
rýže jasmínová
hrášek mražený
sůl
petrželka na zdobení

Postup vaření podle receptu

Slaninu nakrájíme na tenké plátky, šalotku a česnek na kolečka, cuketu a papriku na tenké proužky.

Pragandu promícháme s prolisovaným česnekem a důkladně ji vtíráme do masa i do jeho záhybů. Poté maso vložíme do malé nádoby, aby bylo těsně zabaleno. Nádobu přikryjeme mokrou a vyždímanou utěrkou, uzavřeme ji a uložíme do lednice. Takto maso vydrží čerstvé 14 dní nebo i déle.

Po odležení maso důkladně očistíme, osušíme a omotáme ho provázkem, aby si zachovalo kulatý tvar.

Na pánvi s malým množstvím oleje rychle opečeme maso ze všech stran, aby se uzavřelo.

Hrnec potřeme olejem, na dno dáme plátky šalotky a slaniny, na ně položíme maso, ochutíme pepřem a jemně osolíme. Okolo rozmístíme papriku, cuketu, česnek a větvičky tymiánu.

Zakápneme vývarem a na nízkou teplotu vaříme po dobu devíti hodin. V poslední hodině mírně odklopíme poklici, aby se vytvořila lepší barva (dobré je podložit poklici špejlemi nebo ubrouskem).

Mezitím připravíme rýži podle instrukcí na obalu, poté ji vidličkou načechráme a přimícháme hrášek.

Uvařené maso opatrně vyjmeme, necháme chvíli vychladnout a nakrájíme na plátky. Větvičky tymiánu odstraníme a zbytek všech ingrediencí rozmixujeme ponorným mixérem. Ochutnáme a pokud je to nutné, přidáme sůl, pepř a zředíme smetanou.

Maso podáváme s omáčkou, hráškovou rýží a posypeme zelenou petrželkou.

Co jste ještě nevěděli o receptu Pečená,14 dní naložená vepřová kýta s omáčkou a hrášková rýže

Pečená vepřová kýta, 14 dní naložená v aromatických bylinkách a kořeních, je delikátní pokrm, který se dokonale rozpadá na jazyku. Díky dlouhému marinování získává hlubokou chuť a šťavnatost, kterou umocňuje bohatá omáčka vyrobená z výpeku a dalších reinvenčních ingrediencí. Jako příloha se skvěle hodí hrášková rýže, která nejen doplňuje chuť masa, ale také přidává svěžest a jemnost. Společně vytváří dokonalou harmonii chutí, která potěší každého milovníka dobrého jídla.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.8/5 (38 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Hlavní jídlo
Štítky: Zelenina, vepřové maso, restování, vaření, oběd, sváteční / nedělní, běžný den, večeře, slané, česká, cuketa, náročné, náročný, bylinky, nakládání, pomalý hrnec

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Pečená,14 dní naložená vepřová kýta s omáčkou a hrášková rýže.

Přidat komentář