Pečená krůta s nádivkou

Pečená krůta s nádivkou
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 90 minut
Porce: 1

Pečená krůta, naplněná směsí z drobů, slaniny a mandlí, je ideální pro oslavy. Na povrchu má zlatavou kůrku a uvnitř je křehká a šťavnatá.

Ingredience aneb co potřebujete

1 krůta
4 žemle
200 ml mléka
150 g slaniny
1 lžičky sušené petrželové natě (nebo čerstvé)
2-3 lžíce mandlí (sekaných)
1/2 jablka (nakrájeného na kostičky)
2 vejce
sůl
mletý pepř
droby
1 malá cibule
Na potření krůty
2 lžíce oleje
mletý kmín
sůl
sladká paprika

Postup vaření podle receptu

Droby rozmixujeme. Žemli rozdělíme na malé kousky. Slaninu nasekáme na drobno. Jablko nakrájíme na malé kostičky.

Vložíme žemle do misky a zalijeme je mlékem.

Až se žemle nasytí mlékem, přidáme droby, mandle, nakrájenou slaninu, jablko, petržel, sůl, mletý pepř a vejce, a všechno důkladně promícháme.

Krůtu osolíme a její břišní prostor naplníme nádivkou.

Sešijeme je nití nebo je sešpendlíme jehlou na maso. Cibuli zbavíme slupky a nasekáme.

Olej promícháme s mletým kmínem, solí a sladkou paprikou.

Na dno pekáče položíme slaninu a cibuli, poté do něj umístíme naplněnou krůtu, kterou potřeme směsí oleje a koření.

Zakryjeme poklicí a dáme do trouby. Pečeme při teplotě 200-250 °C. Doba pečení závisí na velikosti krůty.

Následně odstraníme poklici a pečeme dalších 20 minut, aby krůta získala hezkou barvu.

Jako přílohu můžeme zvolit bramborový knedlík se zelím, nebo vařené brambory se zelným salátem.

Co jste ještě nevěděli o receptu Pečená krůta s nádivkou

Pečená krůta s nádivkou je tradiční pokrm, který se často připravuje při svátečních příležitostech, jako je Štědrý den nebo rodinné oslavy. Křupavá kůže krůty ukrývá šťavnaté maso, které se dokonale doplňuje s bohatou nádivkou z chleba, bylinek, zeleniny a někdy i ořechů nebo sušeného ovoce. Toto jídlo je nejen chutné, ale také symbolizuje rodinnou pohodu a společné chvíle u stolu. Podává se obvykle s bramborovým salátem nebo pečenými bramborami a omáčkou, což dodává celému jídlu na výjimečnosti.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.5/5 (28 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Drůbeží maso
Štítky: drůbeží maso, oběd, sváteční / nedělní, večeře, česká, pečení, náročné, náročný, bylinky, večírky a oslavy, narozeniny, krůtí maso

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Pečená krůta s nádivkou.

Přidat komentář