Perníčky

Medové perníčky s vůní koření patří mezi nejoblíbenější vánoční sladkosti. Samotná výroba těsta navozuje pravou vánoční atmosféru.
Ingredience aneb co potřebujete
Těsto
100 g másla
250 g medu
120 g moučkového cukru
600 g hladké mouky
2 lžíce kakaa
1 vejce
1 špetka soli
1 prášek do perníku
Dále
1 žloutek na potření
Poleva
150 g cukru moučka
1 lžíce octa
1 bílek
Postup vaření podle receptu
Vložíme máslo, med, cukr a kakao do hrnce a za neustálého míchání ohříváme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Poté sundáme z tepla a necháme vychladnout.
Do vychladlé cukrové směsi přidáme mouku, kterou jsme smíchali s práškem do pečiva a solí, spolu s vejci. Vytvoříme hladké těsto a necháme ho přibližně 40 minut odležet.
Včas předem předehřejeme troubu na 200 °C.
Následně na pomoučeném vále těsto vyválíme na placku silnou 4 mm a vykrajujeme různé tvary.
Přenášíme vykrojené tvary na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě po dobu 15 minut.
Po upečení potřeme tenkou vrstvou rozšlehaného žloutku a necháme oschnout.
Vyšleháme bílek, ocet a cukr do tuhého sněhu, se kterým poté můžeme zdobit.
Co jste ještě nevěděli o receptu Perníčky
Perníčky jsou tradiční české sladké pečivo, které se vyrábí z medu, koření a mouky. Jsou oblíbené zejména během vánočních svátků, kdy se pečou ve různých tvarech a často zdobí barevným polevou. Tyto voňavé sušenky mají charakteristickou měkkou či křupavou konzistenci, záleží na receptu.
Perníčky nejen skvěle chutnají, ale také vytvářejí příjemnou atmosféru a radost při jejich výrobě a zdobení. Jsou oblíbeným dárkem i výzdobou domácnosti.