Rajská omáčka
Rajská omáčka si získala velkou oblibu jak mezi dětmi, tak mezi dospělými. Talíř této červené omáčky dokáže každému vykouzlit úsměv, avšak v poslední době se…
Ingredience aneb co potřebujete
Vařené maso
500-600 g hovězího masa
1,3 l vody
sůl
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření
6 kuliček celého pepře
100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
40 g cibule
Omáčka
50 g oleje
80 g hladké mouky
200 g rajčatového protlaku
1 bobkový list
5 hřebíčků
2 kuličky nového koření
1 středně velká celá skořice
sůl
35-40 g cukru (nebo podle chuti)
Postup vaření podle receptu
Nejprve uvaříme maso. Nejúčinnější je použít tlakový hrnec. Do vroucí osolené vody dáme maso, poté přidáme koření a očištěnou zeleninu. Vaříme, dokud maso nezměkne.
Maso odstraníme, vývar scedíme a uchováme na přípravu omáčky.
Do hrnce s těžkým dnem vlijeme olej, přidáme mouku a vytvoříme světlou jíšku. Neustále mícháme metličkou a poté ji zředíme přibližně jedním litrem vývaru.
Všechno koření přimícháme a jakmile začne vařit, přidáme rajčatový protlak a zbytek vývaru podle toho, jakou chceme mít omáčku hustou. Pokud budeme potřebovat naředění a nemáme vývar, použijeme trochu vody.
Po dosáhnutí varu snížíme teplo a omáčku necháme dusit asi 25 minut, občas ji promícháme.
Během vaření můžeme podle potřeby přidat sůl (závisí to na slanosti vývaru) a osladit podle vlastní chuti. Někteří lidé dávají méně cukru, jiní více. Cukr je lepší přidávat postupně.
Na závěr omáčku přeceďíme nebo jinak odstraníme koření.
Maso nakrájíme na plátky v souladu s vlákny a servírujeme s omáčkou a houskovým knedlíkem nebo s těstovinami.
Co jste ještě nevěděli o receptu Rajská omáčka
Rajská omáčka je oblíbený pokrm české kuchyně, vyznačující se svou jemnou, sladkokyselou chutí. Hlavními ingrediencemi jsou rajčata, cibule, česnek a koření. Často se podává s masem, nejčastěji s hovězím, a přílohami jako jsou knedlíky nebo rýže. Tato omáčka je oblíbená nejen pro svou chuť, ale také pro jednoduše dostupné suroviny, které vytvářejí harmonickou kombinaci. Rajská omáčka se často objevuje na českých stolech, a to nejen v restauracích, ale i v domácnostech.

Tomáš Rohlena