Rajská omáčka s koulemi od babičky

Rajská omáčka s koulemi od babičky
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Tuto rajskou omáčku jsem našla v knížce ručně psaných receptů po babičce a od té doby, co jsem ji vyzkoušela už jinou nevařím.

Ingredience aneb co potřebujete

0,5 kg mleté maso
1 - 2 ks vejce
1 ks cibule
mletá sladká paprika
sójová omáčka
strouhanka
sůl
chilli koření


omáčka
2 - 3 ks cibule
2 konzervy rajčatový protlak
2 - 3 ks bobkový list
6 - 8 kuliček celé nové koření
sůl
2 - 3 lžic cukr
1 špetka tymián
4 ks hřebíček
6 - 8 kuliček celý černý pepř
4 lžíce hladká mouka
sladký kečup
4 lžíce olej

Postup vaření podle receptu

Masové koule

Mleté maso dáme do mísy, přidáme vejce, na drobno pokrájenou cibulku, sójovou omáčku, sůl, pepř, sladkou papriku a podle chuti trochu chilli koření a promícháme. Potom, co se směs spojí, začneme podle potřeby přisypávat strouhanku. Když je masová směs dostatečně hustá, vytvarujeme z ní stejně velké koule, které můžeme buď povařit ve vroucí vodě (nejprve uděláme malinkou kuličku, kterou zkusíme hodit do vody, když se nerozpadne, máme správnou hustotu), nebo je podlité vodou můžeme péci v troubě dozlatova.

Rajská omáčka

V hlubokém hrnci si na másle osmahneme cibulku dozlatova, přidáme koření (bobkový list, celý pepř, nové koření, tymián, hřebíček, skořici), zasypeme cukrem a zlehka osmahneme. Pak přidáme rajčatový protlak a po chvilce restování zalijeme horkou vodou nebo vývarem. Přidáme kečup a přilijeme hladkou mouku rozkvedlanou ve vodě. Omáčku chvíli mícháme, aby se mouka nesrazila, necháme zhoustnout a vaříme asi 20 minut. Hotovou omáčku ochutnáme a v případě potřeby přidáme cukr nebo sůl, pak důkladně promícháme a přes cedník přelijeme do jiného hrnce.

Rajskou omáčku od babičky podáváme s hotovými masovými kuličkami. Vhodnou přílohou jsou houskové knedlíky, těstoviny nebo rýže.

Co jste ještě nevěděli o receptu Rajská omáčka s koulemi od babičky

Rajská omáčka s koulemi od babičky je tradiční pokrm, který k srdci přitahuje každý rodinný nedělní oběd. Tato lahodná omáčka, plná rajčatové chuti a bylinek, dokonale doplňuje nadýchané masové koule, připravené s láskou a péčí. Babička šíří její tajný recept po generace, čímž vytváří krásné vzpomínky u stolu. Rajská omáčka je nejen chutná, ale také zahřeje na duši, jako každé jídlo, které připravila naše babička. Podávejte ji s čerstvým chlebem nebo těstovinami pro dokonalý zážitek!

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.6/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Omáčky
Štítky: česká kuchyně, omáčka

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Rajská omáčka s koulemi od babičky.

Přidat komentář