Omáčky M, O, P (meruňková, myslivecká, okurková speciál, z moravské klobásy, papriková)

Omáčka z meruněk: Na pánvi rozpustíme sádlo a přidáme mouku, čímž vytvoříme světlou jíšku. Poté ji zalijeme směsí mléka a vody, přidáme nakrájené meruňky a vše důkladně povaříme.
Ingredience aneb co potřebujete
Meruňková omáčka
40 g sádla
60 g hladké mouky
2 dl mléka a trochu vody
1 dl sladké smetany
trochu zavařených nebo čerstvých meruněk
cukr a sůl
Myslivecká hnědá omáčka
2,5 dl základní hnědé omáčky
0,5 dl bílého vína
150 g míchaných hub
lžíce rajčatového protlaku
2 lžíce oleje
menší cibule
sůl, trochu estragonu
pažitka, petrželka
Okurková omáčka "speciál"
1 větší hadovka
kostka tvarohu
2 stroužky česneku
sůl a pepř
lžíce vinného octa
lžíce kopru a lžíce pažitky
Omáčka z moravské klobásy
2-3 moravské klobásy
50 g sádla
cibule
hladká mouka
lžíce červené mleté papriky
1/2 l vývaru z kostí
pepř a sůl
Papriková omáčka ze zelených paprik
100 g zelených paprik
olej
50 g cibule
150 g rajčatového protlaku (šťávy)
0,5 l zeleninového vývaru
sůl a pepř
Postup vaření podle receptu
Meruňková omáčka se připravuje tak, že nejprve uděláme světlou jíšku ze sádla a mouky. Poté ji zředíme mlékem smíchaným s vodou a přidáme na kousky nakrájené meruňky, které důkladně povaříme. Po uvaření omáčku i s meruňkami rozmixujeme a dochutíme cukrem a solí. Také můžeme přidat šťávu z nakládaných meruněk. Omáčku podáváme k vařenému masu nebo polévkám.
Myslivecká hnědá omáčka: Na oleji osmahneme nakrájené houby dozlatova, poté přidáme nasekanou cibuli, zalijeme bílým vínem a necháme povařit. Na závěr vmícháme základní hnědou omáčku, nasekaný estragon a pažitku. Dochutíme solí podle potřeby. Omáčku podáváme k masům z grilu a k minutkám.
Okurková omáčka "speciál": Očištěnou okurku nakrájíme na tenká kolečka, přidáme utřený česnek se solí, sůl, pepř, trochu vody a krátce povaříme do měkka (ne každý chce, aby byla omáčka měkká, já ji pouze dobře prošlehám vidličkou). Po odstavení přidáme tvaroh zředěný trochou vinného octa (vyšleháme ponorným mixérem), nasekaný kopr a pažitku. Vše promícháme. Omáčku podáváme k grilovaným masům a opečeným uzeninám.
Na sádle osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme mouku a červenou papriku, krátce osmahneme, poté zalijeme vývarem a dobře povaříme. Nakonec přidáme rozemleté nebo na kousky nakrájené moravské klobásy, necháme mírně povařit a dochutíme solí a pepřem.
Omáčku z zelených paprik připravíme tak, že na oleji osmahneme jemně nasekanou cibuli a nakrájenou papriku. Poté přidáme rajčatový protlak a podle potřeby zředíme vývarem. Dochutíme solí a pepřem a krátce povaříme. Omáčku podáváme k pečenému masu.
Co jste ještě nevěděli o receptu Omáčky M, O, P (meruňková, myslivecká, okurková speciál, z moravské klobásy, papriková)
Omáčky M, O, P nabízejí jedinečné chutě, které obohatí každé jídlo. Meruňková omáčka je osvěžující a sladká, ideální k dezertům. Myslivecká omáčka, připravená z moravské klobásy, je houževnatá a s výraznou chutí, dokonalá k masům. Okurková speciál přináší svěžest s jemnými tóny krémové konzistence. Papriková omáčka dodá jídlům pikantní nádech a bohatou chuť. Tyto omáčky jsou skvělou volbou pro všechny, kteří chtějí obohatit své kulinářské zážitky.