Šátečky s jablečnou náplní

Po vydatném obědě je fajn si dát něco sladkého. Kynuté šátečky s jablečnou náplní vonící skořicí budou ideální volbou.
Ingredience aneb co potřebujete
Na těsto
300 g hladké mouky
125 ml mléka
200 g másla (nebo Hery)
2 žloutky
20 g droždí
2 lžičky cukru
1 špetka soli
Jablečná náplň
5 větších jablek
1 plátek másla
1 celá skořice
mletá skořice (dle chuti)
cukr (dle chuti)
vejce na potření
Postup vaření podle receptu
Oloupeme jablka a nahrubo je nastrouháme.
Na pánvi rozpustíme máslo. Přidáme nakrájená jablka, celou skořici a cukr smíchaný s mletou skořicí podle chuti. Vše společně dusíme, dokud jablka nezměknou a směs nezhoustne. Poté vyjmeme celou skořici a necháme vychladnout.
Z uvedených ingrediencí vytvoříme těsto, které nebudeme nechat kynout. Pokud by s daným množstvím mouky zůstalo lepivé, přidáme mouku, dokud nedosáhneme hladkého a dobře zpracovatelného těsta.
Po přípravě těsta ho okamžitě rozválíme a vykrajujeme čtverce, na které dáváme jablečnou náplň a spojujeme je do šátečků.
Před pečením potřeme šátečky rozšlehaným vejcem a necháme je odpočívat ještě půl hodiny.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut.
Co jste ještě nevěděli o receptu Šátečky s jablečnou náplní
Šátečky s jablečnou náplní jsou oblíbeným dezertem české kuchyně. Tato lahodná pochoutka se skládá z křehkého těsta, které obaluje voňavou a sladkou jablečnou náplň, často obohacenou o skořici a rozinky. Šátečky se zpravidla pečou do zlatova, což jim dodává lákavou barvu a křupavou texturu. Jsou ideální jako svačina nebo dezert k odpolednímu čaji. Každý kousek se rozplývá v ústech a vyvolává vzpomínky na domácí pečení a vůni jablek ze zahrady.