Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 30 minut
Porce: 4

Pokud jste jedním z těch, kteří rádi navštěvují severský obchodní řetězec, abyste si na konci procházky kolem nábytku pochutnali na talíři masových kuliček…

Ingredience aneb co potřebujete

Kuličky
500 g mletého masa (1 1 hovězí a vepřové)
sůl
bílý pepř
150 g brambor (asi 2kusy) vařených
75 g strouhanky
200 ml mléka nebo smetany
2 lžíce jemně pokrájené cibule
5 lžic rozehřátého másla
1 vejce
1 špetka nového koření
olej
Omáčka
250 ml hovězího vývaru (nebo bujon)
100 ml smetany
sůl
pepř
1 lžíce sojové omáčky
1-2 lžíce hladké mouky na zahuštění

Postup vaření podle receptu

Nejprve namočíme strouhanku v mléce nebo smetaně a necháme ji nasáknout. Mezitím k mletému masu přidáme rozšlehané vejce a ostatní ingredience, a důkladně promícháme. Na závěr vmícháme také namočenou strouhanku.

Rukama, které jsme namočili, vytváříme kuličky velikosti pingpongových míčků. Smažíme je na oleji v pánvi dozlatova a poté je vyndáme na ubrousek, aby se okapaly.

Horký vývar ochutíme uvedenými kořenícími přísadami. Do směsi přidáme smetanu, do které jsme rozmixovali lžíci mouky, a omáčku vaříme minimálně 15 minut. Na závěr do omáčky vložíme usmažené kuličky a necháme je krátce povařit, aby se prohřály.

Servírujeme s uvařenými bramborami a brusinkami.

Co jste ještě nevěděli o receptu Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky, známé jako "Köttbullar", jsou oblíbeným tradičním pokrmem ze Švédska. Tyto malé masové kuličky jsou obvykle připravovány z mletého hovězího a vepřového masa, ochucené cibulí a kořením. Podávají se často s bramborovou kaší, lingonberry (brusinkovým) omáčkou a krémovou omáčkou. Tato kombinace chutí vytváří vynikající pokrm, který si získal srdce mnoha lidí po celém světě. Švédské masové kuličky jsou oblíbené nejen v domácnostech, ale i v restauracích a obchodních domech, jako je IKEA, kde se staly ikonickým jídlem.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.8/5 (44 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Mleté maso
Štítky: mleté maso, karbanátky, omáčky, vaření, oběd, snadné, sváteční / nedělní, běžný den, večeře, snadný, pro začátečníky, smažení, švédská

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Švédské masové kuličky.

Přidat komentář