Chili (chilli) con carne

Chili (chilli) con carne
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Rajčata křížově nařízneme, spaříme a oloupeme. U plechovkových rajčat tuto činnost samozřejmě vynecháme. Cibuli jemně nakrájíme.

Ingredience aneb co potřebujete

1 kg mletého hovězího masa
4 velká rajčata nebo plechovka drcených rajčat
1 velká cibule
150 g do poloměkka uvařených červených fazolí
chilli papričky ( množství dle chuti , ale nejméně dvě )
1 KL mletého koriandru
1/2 KL mletého římského kmínu
(případně pokud někde seženete mexické koření Fajitas, tak je do toho skvělé)
špetka skořice
2-3 obdélníčky kvalitní hořké čokolády nebo plochá KL kakaa
olej
sůl
(někdy přidávám k fazolím i sterilovaná zrnka kukuřice, nám tam chutnají, ale v původním receptu asi nejsou)

Postup vaření podle receptu

Rajčata křížově nařízneme, vložíme do horké vody a oloupeme. Pokud používáme konzervovaná rajčata, tento krok není potřeba. Cibuli nakrájíme na malé kousky.

Na hluboké pánvi nejprve osmahneme cibuli a na závěr přidáme nasekané chilli papričky. Poté přidáme maso a při smažení ho neustále oddělujeme, aby se netvořily velké kusy. Osolíme, okořeníme a dusíme asi 15 minut na mírném ohni ve vlastní šťávě.

Poté přimícháme rajčata a vaříme je dalších třicet minut, přičemž občas přidáváme vodu.

Přidáme fazole a necháme je ještě 15 minut vařit.

Ochuťíme směs, přidáme čokoládu nebo kakao, případně zakomponujeme chilli papričku. Při podávání posypeme koriandrem.

Co jste ještě nevěděli o receptu Chili (chilli) con carne

Chili con carne je tradiční pokrm pocházející z Mexika a především z amerického jihozápadu. Tento pikantní guláš se skládá hlavně z mletého masa, fazolí, rajčat a různých koření, jako je chili, cumin a paprika. Existují různé regionální varianty, které se liší přípravou a ingrediencemi. Chili con carne je oblíbené pro svou bohatou chuť a zahřívající vlastnosti, často se podává s rýží, tortilla chipsy nebo chlebem. Je to ideální pokrm na zimu či pro společenské akce, kde se podává v míse pro sdílení.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.7/5 (41 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Mleté maso
Štítky: mleté maso, fazole, rajčata, luštěniny, restování, oběd, snadné, běžný den, večeře, slané, snadný, pro začátečníky, americká, pikantní, dušení, španělská

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Chili (chilli) con carne.

Přidat komentář