Chili (chilli) con carne

Rajčata křížově nařízneme, spaříme a oloupeme. U plechovkových rajčat tuto činnost samozřejmě vynecháme. Cibuli jemně nakrájíme.
Ingredience aneb co potřebujete
1 kg mletého hovězího masa
4 velká rajčata nebo plechovka drcených rajčat
1 velká cibule
150 g do poloměkka uvařených červených fazolí
chilli papričky ( množství dle chuti , ale nejméně dvě )
1 KL mletého koriandru
1/2 KL mletého římského kmínu
(případně pokud někde seženete mexické koření Fajitas, tak je do toho skvělé)
špetka skořice
2-3 obdélníčky kvalitní hořké čokolády nebo plochá KL kakaa
olej
sůl
(někdy přidávám k fazolím i sterilovaná zrnka kukuřice, nám tam chutnají, ale v původním receptu asi nejsou)
Postup vaření podle receptu
Rajčata křížově nařízneme, vložíme do horké vody a oloupeme. Pokud používáme konzervovaná rajčata, tento krok není potřeba. Cibuli nakrájíme na malé kousky.
Na hluboké pánvi nejprve osmahneme cibuli a na závěr přidáme nasekané chilli papričky. Poté přidáme maso a při smažení ho neustále oddělujeme, aby se netvořily velké kusy. Osolíme, okořeníme a dusíme asi 15 minut na mírném ohni ve vlastní šťávě.
Poté přimícháme rajčata a vaříme je dalších třicet minut, přičemž občas přidáváme vodu.
Přidáme fazole a necháme je ještě 15 minut vařit.
Ochuťíme směs, přidáme čokoládu nebo kakao, případně zakomponujeme chilli papričku. Při podávání posypeme koriandrem.
Co jste ještě nevěděli o receptu Chili (chilli) con carne
Chili con carne je tradiční pokrm pocházející z Mexika a především z amerického jihozápadu. Tento pikantní guláš se skládá hlavně z mletého masa, fazolí, rajčat a různých koření, jako je chili, cumin a paprika. Existují různé regionální varianty, které se liší přípravou a ingrediencemi. Chili con carne je oblíbené pro svou bohatou chuť a zahřívající vlastnosti, často se podává s rýží, tortilla chipsy nebo chlebem. Je to ideální pokrm na zimu či pro společenské akce, kde se podává v míse pro sdílení.