Chalupářské páje zapečené v bramborách a sýru

Na velké pánvi zahřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli, mrkev a petržel a vše společně smažíme po dobu 3 minut. Poté přisypeme mleté maso a pokračujeme ve smažení asi 5 minut, dokud maso nezhnědne.
Ingredience aneb co potřebujete
2 lžíce slunečnicového oleje
1 velká cibule
1 velká mrkev
1 velká petržel
750 g mletého hovězího masa
2 lžičky hladké mouky
400 ml hovězího vývaru
1 lžíce rajského protlaku
2 lžíce worcestrové omáčky
sůl
pepř
Vrchní vrstva
750 g brambor
30 g másla
2-3 lžíce mléka
125 g strouhaného parmazánu (nebo Čedaru)
Postup vaření podle receptu
V hlubokém hrnci zahřejeme olej, poté přidáme nakrájenou cibuli, mrkev a petržel a smažíme je po dobu tří minut. Následně vmícháme mleté maso a pokračujeme v smažení přibližně pět minut, dokud maso nezhnědne.
Mouku přisypeme, promícháme a zahříváme přibližně po dobu jedné minuty. Následně přidáme vývar, rajčatový protlak, worcester, sůl a pepř. Poté vše zakryjeme a pomalu vaříme 40 minut, občas promícháme.
Mezitím si připravíme horní vrstvu: brambory uvaříme ve slané vodě, poté slijeme vodu, přidáme máslo a mléko a brambory rozmačkáme na kaši. Osolíme, opepříme a přimícháme sýr.
Masovou směs rozdělíme do čtyř ohnivzdorných misek, případně ji vložíme do jedné velké mísy, a přikryjeme bramborovou kaší. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C po dobu 20-25 minut.
Kaše by měla mít zlatohnědou barvu a náplň by měla být vroucí. Páje servírujeme teplé.
Co jste ještě nevěděli o receptu Chalupářské páje zapečené v bramborách a sýru
Chalupářské páje zapečené v bramborách a sýru je lahodné české jídlo, které kombinuje chuť tradičních surovin. Hlavními ingrediencemi jsou jemně dochucené páje, které jsou pečlivě zabalena v bramborovém těstě. Tato kombinace je poté zasypána bohatou vrstvou sýra, který při pečení dokonale roztaje a vytvoří zlatavou kůrku. Jídlo je syté, výživné a ideální pro chladnější dny, kdy zahřeje tělo i duši. Chalupářské páje jsou oblíbené jak u dětí, tak dospělých, a jistě potěší každého milovníka české kuchyně.