Chalupářské páje zapečené v bramborách a sýru

Chalupářské páje zapečené v bramborách a sýru
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Na velké pánvi zahřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli, mrkev a petržel a vše společně smažíme po dobu 3 minut. Poté přisypeme mleté maso a pokračujeme ve smažení asi 5 minut, dokud maso nezhnědne.

Ingredience aneb co potřebujete

2 lžíce slunečnicového oleje
1 velká cibule
1 velká mrkev
1 velká petržel
750 g mletého hovězího masa
2 lžičky hladké mouky
400 ml hovězího vývaru
1 lžíce rajského protlaku
2 lžíce worcestrové omáčky
sůl
pepř
Vrchní vrstva
750 g brambor
30 g másla
2-3 lžíce mléka
125 g strouhaného parmazánu (nebo Čedaru)

Postup vaření podle receptu

V hlubokém hrnci zahřejeme olej, poté přidáme nakrájenou cibuli, mrkev a petržel a smažíme je po dobu tří minut. Následně vmícháme mleté maso a pokračujeme v smažení přibližně pět minut, dokud maso nezhnědne.

Mouku přisypeme, promícháme a zahříváme přibližně po dobu jedné minuty. Následně přidáme vývar, rajčatový protlak, worcester, sůl a pepř. Poté vše zakryjeme a pomalu vaříme 40 minut, občas promícháme.

Mezitím si připravíme horní vrstvu: brambory uvaříme ve slané vodě, poté slijeme vodu, přidáme máslo a mléko a brambory rozmačkáme na kaši. Osolíme, opepříme a přimícháme sýr.

Masovou směs rozdělíme do čtyř ohnivzdorných misek, případně ji vložíme do jedné velké mísy, a přikryjeme bramborovou kaší. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C po dobu 20-25 minut.

Kaše by měla mít zlatohnědou barvu a náplň by měla být vroucí. Páje servírujeme teplé.

Co jste ještě nevěděli o receptu Chalupářské páje zapečené v bramborách a sýru

Chalupářské páje zapečené v bramborách a sýru je lahodné české jídlo, které kombinuje chuť tradičních surovin. Hlavními ingrediencemi jsou jemně dochucené páje, které jsou pečlivě zabalena v bramborovém těstě. Tato kombinace je poté zasypána bohatou vrstvou sýra, který při pečení dokonale roztaje a vytvoří zlatavou kůrku. Jídlo je syté, výživné a ideální pro chladnější dny, kdy zahřeje tělo i duši. Chalupářské páje jsou oblíbené jak u dětí, tak dospělých, a jistě potěší každého milovníka české kuchyně.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.9/5 (41 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Mleté maso
Štítky: Zelenina, hovězí maso, mleté maso, restování, vaření, oběd, sváteční / nedělní, běžný den, večeře, česká, pečení, náročné, náročný, dušení

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Chalupářské páje zapečené v bramborách a sýru.

Přidat komentář