Tatarák neboli tatarský biftek

Tatarák neboli tatarský biftek
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Porce: 4

Recept na tatarák neboli tatarský biftek se kdysi solil potem nájezdníků kmene Tatarů a jejich koní, když si maso při svých válečných nájezdech dávali pod sedlo. Po celodenní jízdě bylo hovězí maso tak akorát spařené a zpocené, jen ho trochu okořenit a pochutnat si na něm. Ne, děláme si legraci. I když je tato historka docela poutavá, tak vznik dobroty, jako je recept na tatarák, se musí hledat jinde. Recept na tatarák totiž pochází z Francie. Na přelomu 19. a 20. století byla Paříž inkubátorem nejrůznějších moderních směrů nejen v umění, ale samozřejmě i v gastronomii. Pařížané během belle époque objevili kouzlo kombinaci syrového masa smíchaného s kapary, cibulí a vaječným žloutkem. Pokud vám název tatarský stále vrtá hlavou, tak vězte, že slovo má původ v tatarské omáčce, bez které se kdysi recept na tatarák neobešel. Mimochodem, tatarská omáčka také nepochází z Tatarstánu, ale rovněž z Francie.

Recept na tatarák je možno udělat z různých druhů mas, nejen z hovězí svíčkové. Recept na tatarák bude skvělý i z falešné svíčkové, zadního nebo roštěnce. Maso na recept na tatarák můžete normálně namlít, ale i nadrobno nakrájet nebo naškrábat. Mezi základní ingredience se počítají sůl, pepř, žloutek a olej. Další věci na ochucení vybírejte čistě podle vašich preferencí. Topinka může být opečená nasucho i v troše oleje. Recept na tatarák čtěte zde.

Ingredience aneb co potřebujete

4–8 krajíců chleba
600 g jemně krájeného nebo škrábaného hovězího masa na tatarák (svíčková, falešná svíčková, zadní, roštěnec)
1 lžíce kaparů
1 lžíce worcesterské omáčky
1 lžíce kvalitního kečupu
1 lžíce dijonské hořčice
4 ks žloutků
1 ks malé cibule, ideálně šalotky
4 stroužky česneku
sůl a čerstvě namletý pepř

Postup vaření podle receptu

Topinky dělejte nasucho na pánvi, nebo chleba na chvíli strčte do trouby.

Namleté, naškrábané nebo nakrájené maso smíchejte s nasekanými kapary, nadrobno nakrájenou cibulí, worcesterskou omáčkou, kečupem, hořčicí a vaječnými žloutky. Nezapomeňte na sůl a pepř a pořádně promíchejte.

Podávejte na česnekem potřených topinkách.

Co jste ještě nevěděli o receptu Tatarák neboli tatarský biftek

Tatarák neboli tatarský biftek je lahodné jídlo z kvalitního syrového hovězího masa, tradičně podávané s kořením, česnekem, cibulí a syrovým vejcem. Tato delikatesa se připravuje jemným namletím masa, které se pak smíchá s dalšími ingrediencemi podle chuti. Je oblíbená nejen pro svou výraznou chuť, ale také díky možnostem personalizace. Nejčastěji se servíruje s topinkami nebo opečeným chlebem. Tento pokrm pochází ze střední Evropy a je vyhledáván pro svou jednoduchost a intenzitu chuti.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 5.0/5 (26 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Hlavní jídlo, České, Hovězí maso, Mleté maso, Rychlá večeře, Francouzské
Štítky: česká kuchyně, hlavní chod, hovězí maso, mleté maso, chuťovka, francouzská kuchyně, Ostatní kuchyně

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Tatarák neboli tatarský biftek.

Přidat komentář