Vepřová pečeně

Vepřová pečeně a její recept skrývá mnohé příležitosti k tomu, udělat si libový kousek masa čistě podle sebe. Pokud se tedy nerozhodnete pro pečené vepřové koleno, které svojí výraznou chutí a vůní trochu vybočuje z receptů z pečeného vepříka. Vepřová pečeně je maso mezi krkovicí a kýtou, které najdete podél páteře. I když se vlastně nic hledat nemusí, všichni z nás tento kousek masa prostě koupí u řezníka nebo v obchodě:) Vepřová pečeně v zásadě reprezentuje libové kousky masa. Lze ji koupit i nakrájenou jako kotletu, s kostí či bez kosti, a dokonce některým kouskům vepřové pečeně zbylo na šťavnatější a chutnější recept i tukové krytí.
Čistě podle pojmenování je vepřová pečeně termín pro kus masa, ale vepřová pečínka už znamená kouřící a vonící potěšení, které lahodí mnoha lidem po celé republice. Často se vepřová pečeně a její recept podává jako slavnostní jídlo nebo při nedělních rodinných obědových radovánkách. Variabilita tohoto jídla je neodolatelná. Recept na vepřovou pečeni lze například pojmout jen jako upečený kousek masa, mírně podlitý a se zeleninou, který pustí šťávu, z níž můžete přidáním másla a koření udělat na maso přeliv. Velká klasika je vepřová pečeně na smetaně, ke které se výborně hodí houskový knedlík. Kombinovat však lze i s jinými omáčkami, skvělá je třeba se švestkovou omáčkou.
V dnešní rychlé době se čím dál víc prosazuje vepřová pečeně natrhaná na vlákna. Kousky masa se tak ochotněji promísí s omáčkou nebo výpekem a jejich ideální cílová destinace je čerstvá houska, i dál se ale s trhaným masem dají dělat různé svačiny nebo rychlé večeře. Vepřová pečeně a její recept také slouží jako odrazový můstek pro nejrůznější rolády, maso tím získá ještě další chutě. Zde uvedený recept na vepřovou pečínku je pouze orientační. Do pekáče k masu dejte, co vám chutná.
Ingredience aneb co potřebujete
kuchyňský provázek na svázání masa
800 g vepřové pečeně bez kosti
1 velká lžíce sádla
1 lžíce másla
2 cibule
2 stroužky česneku
špetka celého kmínu
2 lžíce hladké mouky
sůl
Postup vaření podle receptu
V prvním kroku vepřové maso osolte po celém povrchu a potom potřete olejem. Svažte kuchyňským provázkem do pevného a úhledného válečku. Rozpalte pánev a maso zprudka ze všech stran opečte. Zatáhne se a vepřová pečeně zůstane pěkně šťavnatá. Dejte ji bokem na talíř.
Do pánve po masu dejte cibuli pokrájenou na půlměsíčky a česnek nasekaný nahrubo. 3 minuty restujte.
Potom dejte zeleninu do pekáče, do pánve nalijte trochu vody, aby se ode dna uvolnily přípeky, které také dejte do pekáče. Na to položte maso a pečte v předehřáté troubě na 150 stupňů 5 minut, potom snižte teplotu na 120 stupňů a pečte 1 hodinu.
Upečené maso vyndejte z trouby a pekáče. Do výpeku po mase dejte trochu másla a povařte 10 minut, až se odvaří přebytečná voda.
Na talíři potom nakrájenou vepřovou pečínku přelijte omáčkou a podávejte.
Co jste ještě nevěděli o receptu Vepřová pečeně
Vepřová pečeně je tradiční české jídlo, které se často připravuje k nedělním obědům. Tento pokrm se obvykle skládá z pečeného vepřového masa, které je marinováno a následně pečeno do zlatova. Často se podává s knedlíky a zelím, které skvěle doplňují chutnou šťávu z masa. Příprava pečeně může zahrnovat různé koření, jako jsou česnek, kmín nebo majoránka, což dodává pokrmu charakteristickou vůni a chuť. Vepřová pečeně je oblíbená pro svou šťavnatost a plnou chuť, která uspokojí i náročné gurmány.