Panenka v schwarzwaldské šunce s pečeným bramborem

Panenka v schwarzwaldské šunce s pečeným bramborem je úplně jednoduchý a rychlý recept. Vepřová panenka při přípravě neklade velký odpor. Je to maso, které ochotně změkne, a když jej pořádně okořeníte, tak bude skvěle šťavnaté. Výraznější chuti pomůže i šunka nebo slanina. S přílohou je potřeba začít dřív, protože je časově náročnější. Do přípravy masa se pustíme, až budou brambory prakticky téměř měkké. Pokud chceme pečení brambor urychlit, rozkrojíme je na poloviny a prokrájíme vrchní část každé půlky.
Ingredience aneb co potřebujete
vepřová panenka
schwarzwaldská šunka
brambory
smetana na vaření
niva
rozmarýn
tymián
sůl
pepř
olej
Postup vaření podle receptu
Středně velké brambory pečlivě omyjeme a očistíme drátěnkou na nádobí. Brambory prokrájíme nožem, naskládáme do zapékací mísy a potřeme olejem, ve kterém jsme předem nechali zatepla vylouhovat rozmarýn a tymián. Osolíme a vložíme do vyhřáté trouby na 220 °C. Počítáme s délkou pečení od 45 minut až do jedné hodiny, brambory musí být dobře propečené.
Panenku nakrájíme na třícentimetrové špalíky, obalíme schwarzwaldskou šunkou a sepneme párátkem. Osolíme a opepříme. Na rozpálenou pánev vlijeme 1-2 lžíce oleje a medailonky opečeme z obou stran dozlatova, poté teplotu snížíme, pánev přiklopíme a necháme pozvolna dopékat. Medailonky musí zůstat křehké a šťavnaté.
Medailonky přemístíme z pánve do mísy, nebo pekáčku a vložíme do vyhřáté trouby k bramborám, které už v této chvíli musí být upečené, dlouhá doba v horké troubě by jemné maso z panenky zbytečně vysušila.
Pánev s výpečkem zalijeme trochou vody, rozmícháme, vsypeme nastrouhanou nivu, sýr necháme rozpustit a přilijeme smetanu. Mícháme do zhoustnutí a odstavíme. Výpeček nesmí být připálený, sýrová omáčka by získala hořkou chuť.
Brambory naservírujeme na talíře, stejně jako medailonky. Případnou šťávu, kterou dodatečně pustily medailonky, vmícháme do sýrové omáčky, kterou decentně přelijeme každou porci.
Co jste ještě nevěděli o receptu Panenka v schwarzwaldské šunce s pečeným bramborem
Panenka v schwarzwaldské šunce s pečeným bramborem je delikátní pokrm, který kombinuje jemnost vepřové panenky s výraznou chutí schwarzwaldské šunky. Vepřová panenka je šťavnatý kus masa, jehož příprava vyžaduje preciznost, aby si uchovala svou měkkost. Přiměřeně slaná schwarzwaldská šunka obepíná panenku, dodává jí charakteristický kouřový nádech a chrání maso před vysušením. Pečené brambory, dokřupava upečené s rozmarýnem a olivovým olejem, doplňují tento pokrm svou rustikální chutí. Skvělá kombinace surovin vytváří harmonii chutí, která uspokojí i ty nejnáročnější gurmány.