Třešňová bublanina

Třešňová bublanina je populární dezert na léto, který spojuje sladkost třešní s jemností nadýchaného těsta. Tato varianta zahrnuje křehkou strukturu lineckého…
Ingredience aneb co potřebujete
Linecké těsto
50 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
1 žloutek
kůra z 1/4 citronu
na špičku nože kypřicího prášku do pečiva
50 g hladké mouky na posypání válu
Třená hmota
150 g másla
100 g moučkového cukru
5 vajec
kůra ze 1/4 citronu
10 g vanilínového cukru
150 g hladké mouky
Dále
500 g třešní
tuk na vymazání plechu
moučkový cukr na posypáni
Postup vaření podle receptu
Z lineckého těsta vyválíme plát silný zhruba 3 mm, který umístíme na vymazaný plech s vysokými okraji a část podlijeme při střední teplotě.
Máslo mírně zahřejeme a vyšleháme s moučkovým cukrem, postupně přidáváme žloutky. Do této vyšlehané směsi opatrně vmícháme prosekanou mouku, citronovou kůru a vanilkový cukr. Poté směs rovnoměrně rozetřeme na předpečený plát těsta.
Na plech rovnoměrně rozložíme očištěné třešně. Pečeme je pomalu v mírně vyhřáté troubě, dokud nezískají zlatavou barvu. Po vychladnutí bublaninu nakrájíme na kousky a posypeme cukrem.
Bublaninu lze také připravit v pekáči nebo v hliníkových miskách, které před tím potřeme tukem.
Co jste ještě nevěděli o receptu Třešňová bublanina
Třešňová bublanina je tradiční český dezert, který potěší svou sladkou chutí a jasnou barvou. Tato nadýchaná bublanina se připravuje s čerstvými třešněmi, které jí dodávají osvěžující ovocnou příchuť. Základem je jednoduché těsto, které se během pečení zdvihne a vytvoří krásnou, lehkou vrstvu. Třešňová bublanina se často posypává cukrem a podává se teplá i studená, ideální ke kávě nebo čaji. Je oblíbená nejen v letním období, kdy jsou třešně v sezoně, ale i po celý rok jako lahodný dezert pro každou příležitost.