Třešňová bublanina

Třešňová bublanina
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 50 minut
Porce: 1

Třešňová bublanina je populární dezert na léto, který spojuje sladkost třešní s jemností nadýchaného těsta. Tato varianta zahrnuje křehkou strukturu lineckého…

Ingredience aneb co potřebujete

Linecké těsto
50 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
1 žloutek
kůra z 1/4 citronu
na špičku nože kypřicího prášku do pečiva
50 g hladké mouky na posypání válu

Třená hmota
150 g másla
100 g moučkového cukru
5 vajec
kůra ze 1/4 citronu
10 g vanilínového cukru
150 g hladké mouky

Dále
500 g třešní
tuk na vymazání plechu
moučkový cukr na posypáni

Postup vaření podle receptu

Z lineckého těsta vyválíme plát silný zhruba 3 mm, který umístíme na vymazaný plech s vysokými okraji a část podlijeme při střední teplotě.

Máslo mírně zahřejeme a vyšleháme s moučkovým cukrem, postupně přidáváme žloutky. Do této vyšlehané směsi opatrně vmícháme prosekanou mouku, citronovou kůru a vanilkový cukr. Poté směs rovnoměrně rozetřeme na předpečený plát těsta.

Na plech rovnoměrně rozložíme očištěné třešně. Pečeme je pomalu v mírně vyhřáté troubě, dokud nezískají zlatavou barvu. Po vychladnutí bublaninu nakrájíme na kousky a posypeme cukrem.

Bublaninu lze také připravit v pekáči nebo v hliníkových miskách, které před tím potřeme tukem.

Co jste ještě nevěděli o receptu Třešňová bublanina

Třešňová bublanina je tradiční český dezert, který potěší svou sladkou chutí a jasnou barvou. Tato nadýchaná bublanina se připravuje s čerstvými třešněmi, které jí dodávají osvěžující ovocnou příchuť. Základem je jednoduché těsto, které se během pečení zdvihne a vytvoří krásnou, lehkou vrstvu. Třešňová bublanina se často posypává cukrem a podává se teplá i studená, ideální ke kávě nebo čaji. Je oblíbená nejen v letním období, kdy jsou třešně v sezoně, ale i po celý rok jako lahodný dezert pro každou příležitost.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.3/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Moučník
Štítky: snadné, sváteční / nedělní, běžný den, česká, slovenská, pečení, moučníky, sladké, letní recepty, středně náročný, řezy s ovocem, bublaniny, třešně

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Třešňová bublanina.

Přidat komentář