Utopenci - vyzkoušený nálev

Utopenci - vyzkoušený nálev
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 1

Pokud hledáte perfektní recept na marinádu pro utopence, která bude opravdu vynikající, doporučuji vyzkoušet tento. Opravdu…

Ingredience aneb co potřebujete

5 kg špekáčků
1 l octa (Bzenecký 8%)
12 kusů nového koření
30 ks kuliček pepře
5 bobkových listů
3 rovné lžičky soli (i méně)
8 rovných lžic cukru (i méně)
1,5 sklenice okurek (i více)
2 sklenice kapií (nebo kozích rohů)
1,50 kg cibule

Postup vaření podle receptu

Připravím nálev z vody, octa, soli, cukru a koření, který přivedu k varu a poté nechám vychladnout. Jakmile je vychladlý, přidám do něj lák z jedné sklenice okurek, které se následně použijí při nakládání, a také lák ze dvou 0,7 l sklenic červených paprik, které rovněž spotřebujeme při nakládání.

1-1,30 kg oloupané cibule nakrájím na velmi tenká kolečka pomocí struhadla. Zbytek okurek krájím na klínky o velikosti 2-3 cm, nejprve je rozčtvrtím a pak pokrájím. Kapie nasekám na silnější pruhy a jednotlivé kusy vkládám do zářezů ve špekáčkách, nebo je poskytuji mezi cibuli kolem špekáčků. Občas místo kapie používám kozí rohy, které také nakrájím na vhodné kousky a dávám do zářezů a mezi špekáčky pro pikantnější variantu.

Až budu mít hotový a vychladlý nálev, umyté sklenice a víčka, oloupané špekáčky, oloupanou a nakrájenou cibuli a nakrájené ostatní ingredience, začnu plnit sklenice.

Špekáčky naříznu třikrát, tedy vytvořím tři hlubší podélné zářezy. Do prostředního vložím hojně cibuli, do jednoho koncového zářezu plátky okurek (taktéž hojně), a do druhého krajního zářezu přidám kousek kapii (nebo kus kozího rohu pro pikantnější variantu). Na dno sklenice dám trochu cibule, poté špekáčky a do mezer na střídačku cibuli, okurky a kapii na ozdobu (nebo kozí rohy).

Nalijeme nálev, uzavřeme a necháme stát v chladu po dobu alespoň jednoho týdne. Díky tomu, že jsou špekáčky třikrát naříznuté, nálev se do nich lépe a rychleji vsákne.

Každý si podle svých preferencí může do zářezů přidat hořčici, pepř, chilli koření a další, aby utopenci získali ostřejší chuť.

Co jste ještě nevěděli o receptu Utopenci - vyzkoušený nálev

Utopenci jsou tradiční český pokrm, který si oblíbili mnozí milovníci nakládaných lahůdek. Tento pokrm se skládá z klobásy naložené v osvěžujícím a pikantním nálevu, obvykle z octa, cibule a koření. "Utopenci - vyzkoušený nálev" představuje variantu, která zaručuje vyváženou chuť a dokonalou křupavost. Skvěle se hodí jako předkrm nebo součást pohoštění na oslavách a zahradních grilovačkách. Jejich příprava není složitá a výsledný produkt potěší každého, kdo si potrpí na autentické české chutě.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.2/5 (36 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Rychlá večeře
Štítky: Zelenina, svačina, vaření, snadné, běžný den, večeře, snadný, pro začátečníky, bezlepkové, pikantní, sladkokyselé, večírky a oslavy, nakládání, studená kuchyně, narozeniny, utopenci

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Utopenci - vyzkoušený nálev.

Přidat komentář