Velikonoční nádivka s uzeným masem
Na jaře, během Velikonoc, připravujeme nádivku. Hlavními ingrediencemi jsou rohlíky, uzené maso, vejce a mladé kopřivy. Příprava této pochoutky je…
Ingredience aneb co potřebujete
500 g uzené krkovice
5 starších rohlíků
4 vejce
500 ml mléka
2 lžíce rozpuštěného másla + na vymazaní formy
sůl
mletý pepř
mladé kopřivy (možno i listy špenátu)
Postup vaření podle receptu
Maso a rohlíky nakrájíme na malé kousky, oddělíme žloutky od bílků. Bílky ušleháme na pevný sníh. Žloutky promícháme s náplní mléka, solí a pepřem.
Přelijeme to na nakrájené rohlíky a maso, přidáme zbytek mléka a dobře promícháme. Necháme to chvíli odpočinout, aby rohlíky nasákly.
Na závěr do směsi vmícháme jemně nasekané listy kopřivy a pak opatrně přidáme sníh z bílků.
Vymažeme formu máslem nebo ji vyložíme pečicím papírem, který také potřeme máslem. Následně naplníme formu nádivkovou směsí. Pečeme při 180 °C asi 40 minut, dokud nezíská zlatavou barvu.
Co jste ještě nevěděli o receptu Velikonoční nádivka s uzeným masem
Velikonoční nádivka s uzeným masem je tradiční pokrm, který se na českých stolech objevuje během velikonočních svátků. Její základ tvoří světlý chléb, který se spolu s bylinkami, cibulí a uzeným masem smíchá a zapéká v troubě. Tato lahodná směs nabitá chutěmi symbolizuje příchod jara a obnovu. Nádivka se podává jako hlavní chod nebo příloha k velikonočnímu beránkovi a je oblíbená pro svou jednoduchost a skvělou chuť. Každá rodina má svůj vlastní recept, což dává nádivce unikátní charakter.

Tomáš Rohlena