Zapečená cuketa s kedlubnami a cibulí
Nejdříve na másle opečeme červenou cibuli nakrájenou na kroužky. Jakmile cibule začne mít narůžovělou barvu, přidáme rozetřený česnek se solí a papriku.
Ingredience aneb co potřebujete
1 menší cuketa
1 středně velká kedlubna
2 menší červené cibule
4-5 stroužků česneku
1 lžíce másla
sůl
1 lžička sladké papriky
pepř
100 ml 12% smetany
zelenou petrželku
máslo na vymazání pekáčku
Postup vaření podle receptu
Nejprve osmažíme na másle nakrájenou červenou cibuli na kolečka. Jakmile cibule získá narůžovělou barvu, přidáme rozdrcený česnek se solí, papriku, vše promícháme a sundáme z plotny.
Cuketu zbavíme slupky a nakrájíme na přibližně 5 mm silná kolečka. Kedlubnu také oloupeme a nakrájíme na kolečka, která mají asi 2 mm.
Máslem vymažeme zapékací misku a do ní pokládáme kolečka cukety, následně kolečka kedlubny. Osolíme, opepříme a potřeme cibulovou směsí. Na vrch dáme opět cuketu a kedlubnu a posypeme nasekanou zelenou petrželí.
Umístíme do předem předehřáté trouby na 200°C. Pečeme 20 minut, poté přilijeme smetanu a pokračujeme v pečení dalších 20-25 minut.
Co jste ještě nevěděli o receptu Zapečená cuketa s kedlubnami a cibulí
Zapečená cuketa s kedlubnami a cibulí je vynikající zeleninový pokrm, který v sobě kombinuje svěží chutě a zdravé ingredience. Cuketa dodává jemnost a šťavnatost, zatímco kedlubna přináší křupavost a mírně nasládlou chuť. Cibule pak vše harmonicky doplňuje svým aroma a vytváří dokonalou rovnováhu. Tento pokrm je nejen lahodný, ale také plný vitamínů a minerálů, což z něj činí ideální volbu pro lehký oběd nebo večeři. Zapečením se všechny chutě spojí a vytvoří tak skvělý gastronomický zážitek.

Tomáš Rohlena