Zapečená cuketa se žampiony a zeleninou

Cukety podélně rozdělíme a pomocí lžičky odstraníme dužninu. Předložíme je do zapékací mísy nebo pekáče vymazaného olivovým olejem, osolíme a opepříme.
Ingredience aneb co potřebujete
2 středně velké cukety
1 cibule
2 rajčata
1 červená paprika
300 g žampionů
100 g nivy (čedaru nebo jiného aromatického sýru)
3 vejce
2 lžičky směsi italského koření
1/2 lžičky sladké mleté papriky
3 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
50 ml vody
Postup vaření podle receptu
Cukety rozpůlíme podélně a lžičkou odstraníme vnitřky. Poté je vložíme do zapékací misky vymazané olivovým olejem, osolíme je a opepříme.
Na olivovém oleji osmahneme cibuli, pak přidáme větší kousky žampionů a chvíli je společně opékáme. Následně přimícháme nakrájené vnitřky cukety, rajčata a papriku na kostky. Chvíli podusíme, přidáme italské koření, sladkou mletou papriku a osolíme. Na závěr vlijeme rozmíchaná vejce a ještě chvíli povaříme.
Směs naplníme do vydlabaných cuket a posypeme nastrouhanou nivou, případně čedarem nebo jiným sýrem s výraznější chutí. Pečeme přiklopené v zapékací míse asi 30 minut při 200 stupních Celsia, mírně podlité vodou (nejlépe na horkovzduch), a poté na 5 minut odkryté necháme zapečené pod grilem, dokud nezískají barvu.
Pokud někdo preferuje maso, může do pokrmu přidat uzeninu nebo klobásu. Tímto způsobem lze také nahradit žampiony pro ty, kteří houby nemají rádi, což mám také vyzkoušené.
Co jste ještě nevěděli o receptu Zapečená cuketa se žampiony a zeleninou
Zapečená cuketa se žampiony a zeleninou je lahodný a zdravý pokrm, který potěší všechny milovníky zeleniny. Cuketa, bohatá na vitamíny a minerály, se skvěle kombinuje s jemnými žampiony a pestrou zeleninou, jako jsou papriky a rajčata. Jídlo je obohaceno o voňavé bylinky a koření, které dodají výraznou chuť. Pečení vytváří křupavou vrstvu na povrchu a zachovává šťavnatost surovin uvnitř. Tento pokrm je ideální jako hlavní chod nebo příloha a skvěle se hodí i pro vegetariány a vegany.