Bramboráky se zelím
Bramboráky představují typické jídlo české gastronomie, jež dokáže z několika jednoduchých ingrediencí připravit chutné pokrmy za nízkou cenu. Pokud však k…
Ingredience aneb co potřebujete
500 g kysaného zelí (ne sterilovaného)
1 kg brambor
3 vejce
200 g polohrubé mouky (podle potřeby)
4 stroužky česneku (i více dle chuti)
mléko
čerstvě nadrcený pepř
kmín
majoránka
sůl
olej
Postup vaření podle receptu
Šťávu ze zelí slijeme a poté jej nakrájíme na co nejmenší kousky. Po vyndání z pytlíku necháme zelí vcelku a poté ho krájíme podélně a příčně.
Česnek zbavíme slupky a rozmačkáme ho se špetkou soli (můžeme také použít lis na česnek).
Brambory zbavíme slupky a nastrouháme je na drobno.
Do velké mísy dáme brambory, zelí a česnek, přidáme trochu mléka, mouku, vejce, koření a sůl.
Důkladně promícháme, aby se vytvořilo tradiční těsto na bramboráky; pokud je příliš silné, můžeme přidat trochu mléka.
Na pánev vlijeme větší množství oleje a smažíme bramboráky se zelím z obou stran do zlatova. Je důležité udržovat více oleje, aby placky byly krásně křupavé; suché a bez tuku nebudou s zelím chutné.
Co jste ještě nevěděli o receptu Bramboráky se zelím
Bramboráky se zelím jsou tradičním českým pokrmem, který spojuje chutě bramborových placků a kysaného zelí. Bramboráky, vyrobené z nastrouhaných brambor, jsou smažené do zlatova a podávají se často jako hlavní jídlo nebo jako příloha. Kysané zelí dodává pokrmu kyselost a křupavost, což skvěle doplňuje jemnost brambor. Tento pokrm je oblíbený nejen pro svou chuť, ale i jako výživné jídlo, které zahřeje v chladných dnech. Vyzkoušejte tuto lahodnou kombinaci a užijte si českou gastronomii!

Tomáš Rohlena