Bramborovo-květáková kaše

Brambory nakrájíme na menší kousky, zalijeme je vodou tak, aby byly ponořené a osolíme. Na brambory přidáme růžičky květáku a vaříme, dokud všechno nezměkne. Pokud…
Ingredience aneb co potřebujete
600 g oloupaných brambor
600 g květáku
40 g másla
sůl
Dle chuti lze přidat
smetana na vaření (většinou není nutná)
česnek
muškátový květ
petrželka, medvědí česnek
parmezán nebo jiný sýr dle chuti
anglická slanina nebo sušená šunka
Postup vaření podle receptu
Brambory nakrájíme na menší kousky, zalijeme je vodou tak, aby byly těsně ponořené, a osolíme. Růžičky květáku umístíme na brambory a vaříme, dokud vše nezměkne. Můžeme přidat také rozmačkaný stroužek česneku nebo špetku muškátového květu. Po uvaření scedíme, přidáme máslo a pomocí šťouchadla nebo šlehače vytvoříme hladkou kaši. Není potřeba přidávat smetanu nebo mléko, protože květák má dostatek vody. Pokud je přece chceme přidat, uděláme to až po vyšlehání, abychom se vyhnuli příliš tekuté konzistenci. Pro obměnu kaše můžeme přidat nastrouhaný sýr podle chuti, čerstvé bylinky nebo osmaženou slaninu na kousky.
Před servírováním můžeme pokropit máslem a posypat bylinkami.
Co jste ještě nevěděli o receptu Bramborovo-květáková kaše
Bramborovo-květáková kaše je chutné a zdravé jídlo, které spojuje jemnou chuť brambor a křehkost květáku. Tato kaše je oblíbená pro svou krémovitou strukturu a výživové benefity, neboť květák je bohatý na vitaminy a minerály. Příprava je jednoduchá – stačí uvařit brambory a květák, poté je rozmixovat s máslem, solí a pepřem. Lze ji podávat jako přílohu k masu nebo jako samostatné jídlo. Je ideální volbou pro ty, kteří chtějí zkusit něco nového a zdravějšího, zatímco si pochutnávají na oblíbené klasice.