Bramborovo-květáková kaše

Bramborovo-květáková kaše
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Brambory nakrájíme na menší kousky, zalijeme je vodou tak, aby byly ponořené a osolíme. Na brambory přidáme růžičky květáku a vaříme, dokud všechno nezměkne. Pokud…

Ingredience aneb co potřebujete

600 g oloupaných brambor
600 g květáku
40 g másla
sůl
Dle chuti lze přidat
smetana na vaření (většinou není nutná)
česnek
muškátový květ
petrželka, medvědí česnek
parmezán nebo jiný sýr dle chuti
anglická slanina nebo sušená šunka

Postup vaření podle receptu

Brambory nakrájíme na menší kousky, zalijeme je vodou tak, aby byly těsně ponořené, a osolíme. Růžičky květáku umístíme na brambory a vaříme, dokud vše nezměkne. Můžeme přidat také rozmačkaný stroužek česneku nebo špetku muškátového květu. Po uvaření scedíme, přidáme máslo a pomocí šťouchadla nebo šlehače vytvoříme hladkou kaši. Není potřeba přidávat smetanu nebo mléko, protože květák má dostatek vody. Pokud je přece chceme přidat, uděláme to až po vyšlehání, abychom se vyhnuli příliš tekuté konzistenci. Pro obměnu kaše můžeme přidat nastrouhaný sýr podle chuti, čerstvé bylinky nebo osmaženou slaninu na kousky.

Před servírováním můžeme pokropit máslem a posypat bylinkami.

Co jste ještě nevěděli o receptu Bramborovo-květáková kaše

Bramborovo-květáková kaše je chutné a zdravé jídlo, které spojuje jemnou chuť brambor a křehkost květáku. Tato kaše je oblíbená pro svou krémovitou strukturu a výživové benefity, neboť květák je bohatý na vitaminy a minerály. Příprava je jednoduchá – stačí uvařit brambory a květák, poté je rozmixovat s máslem, solí a pepřem. Lze ji podávat jako přílohu k masu nebo jako samostatné jídlo. Je ideální volbou pro ty, kteří chtějí zkusit něco nového a zdravějšího, zatímco si pochutnávají na oblíbené klasice.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.7/5 (31 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Příloha
Štítky: Zelenina, vaření, oběd, snadné, sváteční / nedělní, běžný den, večeře, slané, levné, česká, snadný, pro začátečníky, do 50 korun, bezlepkové, přílohy, bramborové, letní recepty, podzimní, zeleninové přílohy

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Bramborovo-květáková kaše.

Přidat komentář