Bramborový nákyp
Zemiaky uvaríme v šupke, necháme ich trochu vychladnúť, potom ich ošúpeme a roztlačíme. K zemiakom pridáme nakrájanú šunku na kocky, 100 ml smotany, korenie a…
Ingredience aneb co potřebujete
800 g brambor
150 ml smetany
200 g šunky
100 g tvrdého sýru
2 vejce
4 lžíce sekaných bylinek (tymián, šalvěj, bazalka...dle chutě)
1 lžíce strouhanky
1 lžíce másla
bílý pepř
sůl
Postup vaření podle receptu
Zemiaky uvaríme so šupkou, necháme ich trochu vychladnúť, potom ich ošúpeme a rozpučíme.
K bramborám přidáme na kostičky nakrájenou šunku, 100 ml smetany, koření a sůl. Na závěr vmícháme nastrouhaný sýr.
Do mastného pekáče vložíme brambory.
Vejce vyšleháme se 50 ml smetany a bylinkami a nalijeme na brambory.
Na vrch dáme strouhanku a kousky másla.
Umístíme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme přibližně 20-30 minut, dokud nezíská zlatavou barvu.
Co jste ještě nevěděli o receptu Bramborový nákyp
Bramborový nákyp je oblíbené české jídlo, které se připravuje z vařených brambor, mléka a vajec. Tento pokrm je skvělou volbou pro rodinné obědy, protože je vydatný a chutný. Nákyp se často obohacuje o další ingredience, jako jsou orestovaná cibule, slanina nebo sýr, což mu dodává další rozměr chutí. Peče se v troubě, dokud neobdrží zlatavou kůrku. Podává se teplý, což z něj činí ideální pokrm na zimu. Bramborový nákyp nejen zasytí, ale také potěší chuťové pohárky mnoha generací.

Tomáš Rohlena