Bramborový nákyp

Bramborový nákyp
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Zemiaky uvaríme v šupke, necháme ich trochu vychladnúť, potom ich ošúpeme a roztlačíme. K zemiakom pridáme nakrájanú šunku na kocky, 100 ml smotany, korenie a…

Ingredience aneb co potřebujete

800 g brambor
150 ml smetany
200 g šunky
100 g tvrdého sýru
2 vejce
4 lžíce sekaných bylinek (tymián, šalvěj, bazalka...dle chutě)
1 lžíce strouhanky
1 lžíce másla
bílý pepř
sůl

Postup vaření podle receptu

Zemiaky uvaríme so šupkou, necháme ich trochu vychladnúť, potom ich ošúpeme a rozpučíme.

K bramborám přidáme na kostičky nakrájenou šunku, 100 ml smetany, koření a sůl. Na závěr vmícháme nastrouhaný sýr.

Do mastného pekáče vložíme brambory.

Vejce vyšleháme se 50 ml smetany a bylinkami a nalijeme na brambory.

Na vrch dáme strouhanku a kousky másla.

Umístíme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme přibližně 20-30 minut, dokud nezíská zlatavou barvu.

Co jste ještě nevěděli o receptu Bramborový nákyp

Bramborový nákyp je oblíbené české jídlo, které se připravuje z vařených brambor, mléka a vajec. Tento pokrm je skvělou volbou pro rodinné obědy, protože je vydatný a chutný. Nákyp se často obohacuje o další ingredience, jako jsou orestovaná cibule, slanina nebo sýr, což mu dodává další rozměr chutí. Peče se v troubě, dokud neobdrží zlatavou kůrku. Podává se teplý, což z něj činí ideální pokrm na zimu. Bramborový nákyp nejen zasytí, ale také potěší chuťové pohárky mnoha generací.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.8/5 (41 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Zeleninové
Štítky: vaření, oběd, snadné, běžný den, večeře, slané, do 100 korun, česká, snadný, pro začátečníky, slovenská, bramborová jídla, pečení, bylinky, z jednoho pekáčku

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Bramborový nákyp.

Přidat komentář