Burgundské dušené hovězí
V širokém hrnci rozpalte máslo a na něm opečte maso dozlatova. Jakmile je hnědé, přidejte nakrájené uzené. Poté přidejte cibuli, česnek, mrkev a další ingredience.
Ingredience aneb co potřebujete
70 dkg hovězí kližky nebo plecka očištěné a na kostky pokrájené
2 lžíce másla
1/2 hrnku uzeného vepřového ramínka nakrájené na 1 cm proužky
2 středně velké cibule na tenké plátky pokrájené
1 stroužek česneku usekaný
1 středně velká mrkev (nakrájená na 1 cm plátky)
1/4 hrnku petrželky usekané
1 bobkový list
1/2 lžičky soli
1/8 lžičky pepře
1/4 lžičky sušeného tymiánu
1 lžíce rajského protlaku
1 hrnek suchého červeného vína (burgundské, nebo doma rulandské)
10 dkg (4 oz) naložených hub (nekyselých)
Postup vaření podle receptu
V hlubokém hrnci rozpustíte máslo a na něm dozlatova orestujete maso. Jakmile je maso opečené, přidejte nakrájené uzené.
Přidejte cibuli, česnek, mrkev, petržel, bobkový list, sůl, pepř, tymián a rajčatový protlak. Zamíchejte víno a přidejte houby i s jejich tekutinou.
Snižte teplotu a vařte do změknutí masa.
Maso a zeleninu vyjměte pomocí děrované lžíce.
Přiveďte tekutinu k varu a neustále míchejte, dokud se část neodpaří a směs mírně neztuhne.
Přidejte sůl podle vlastní chuti.
Vraťte maso a zeleninu zpět, ohřejte je a poté podávejte.
Co jste ještě nevěděli o receptu Burgundské dušené hovězí
Burgundské dušené hovězí, známé také jako "Boeuf Bourguignon", je klasické francouzské jídlo, které pochází z oblasti Burgundska. Toto vydatné pokrm se připravuje z kusů hovězího masa, které se pomalu dusí v červeném víně spolu s cibulí, mrkví, houbami a slaninou. Dlouhé vaření zajišťuje, že maso je měkké a chutě se intenzivně propojí. Burgundské dušené hovězí je oblíbené pro svou bohatou chuť a je často podáváno s bramborovým pyré nebo čerstvým chlebem, čímž se stává dokonalým gastronomickým zážitkem.

Tomáš Rohlena