Burgundské dušené hovězí

Burgundské dušené hovězí
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 1

V širokém hrnci rozpalte máslo a na něm opečte maso dozlatova. Jakmile je hnědé, přidejte nakrájené uzené. Poté přidejte cibuli, česnek, mrkev a další ingredience.

Ingredience aneb co potřebujete

70 dkg hovězí kližky nebo plecka očištěné a na kostky pokrájené
2 lžíce másla
1/2 hrnku uzeného vepřového ramínka nakrájené na 1 cm proužky
2 středně velké cibule na tenké plátky pokrájené
1 stroužek česneku usekaný
1 středně velká mrkev (nakrájená na 1 cm plátky)
1/4 hrnku petrželky usekané
1 bobkový list
1/2 lžičky soli
1/8 lžičky pepře
1/4 lžičky sušeného tymiánu
1 lžíce rajského protlaku
1 hrnek suchého červeného vína (burgundské, nebo doma rulandské)
10 dkg (4 oz) naložených hub (nekyselých)

Postup vaření podle receptu

V hlubokém hrnci rozpustíte máslo a na něm dozlatova orestujete maso. Jakmile je maso opečené, přidejte nakrájené uzené.

Přidejte cibuli, česnek, mrkev, petržel, bobkový list, sůl, pepř, tymián a rajčatový protlak. Zamíchejte víno a přidejte houby i s jejich tekutinou.

Snižte teplotu a vařte do změknutí masa.

Maso a zeleninu vyjměte pomocí děrované lžíce.

Přiveďte tekutinu k varu a neustále míchejte, dokud se část neodpaří a směs mírně neztuhne.

Přidejte sůl podle vlastní chuti.

Vraťte maso a zeleninu zpět, ohřejte je a poté podávejte.

Co jste ještě nevěděli o receptu Burgundské dušené hovězí

Burgundské dušené hovězí, známé také jako "Boeuf Bourguignon", je klasické francouzské jídlo, které pochází z oblasti Burgundska. Toto vydatné pokrm se připravuje z kusů hovězího masa, které se pomalu dusí v červeném víně spolu s cibulí, mrkví, houbami a slaninou. Dlouhé vaření zajišťuje, že maso je měkké a chutě se intenzivně propojí. Burgundské dušené hovězí je oblíbené pro svou bohatou chuť a je často podáváno s bramborovým pyré nebo čerstvým chlebem, čímž se stává dokonalým gastronomickým zážitkem.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.7/5 (38 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Hovězí maso
Štítky: Zelenina, hovězí maso, restování, oběd, sváteční / nedělní, běžný den, večeře, slané, podzimní, náročné, náročný, bylinky, dušení, francouzská

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Burgundské dušené hovězí.

Přidat komentář