Hovězí roláda s houbovou omáčkou

Hovězí roláda s houbovou omáčkou
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Z hovězího masa podle vlastního výběru připravíme plát, nebo si ho můžeme rovnou zakoupit. Vyšší část plátu opatrně rozklepneme přes fólii a poté osolíme.

Ingredience aneb co potřebujete

cca 800-900 g plátu hovězího masa
sůl
pepř
2 starší rohlíky
15 g sušených hub
70 ml mléka
1 vejce
2-3 stroužky česneku
muškátový oříšek dle chuti
lístečky tymiánu (rozmarýnu) dle chuti
cca 100 g anglické (nebo jiné) slaniny
Dále
80 g uzeného špeku
2 cibule
3 stroužky česneku
35 g sušených hub
bylinky dle chuti

Postup vaření podle receptu

Z hovězího masa podle vlastního výběru si připravíme plát, který pokud nebude hotový, můžeme zakoupit. Vyšší část plátu opatrně rozklepeme přes fólii. Plát osolíme, opepříme a pokládáme na něj plátky slaniny. Na slaninu rovnoměrně naneseme nádivku a následně plát pevně zabalíme do rolády. Po zabalení ještě roládu zpevníme provázkem.

Na nádivku si vezmeme starší rohlíky, které nakrájíme na malé kostičky a pokapeme je mlékem nebo vodou z namočených hub, aby dobře nasákly. Poté dochutíme muškátovým květem, solí, pepřem, česnekem a čerstvými lístky tymiánu nebo rozmarýnu dle vlastní chuti. Nakonec přidáme nakrájené a předtím namočené houby a vejce.

Na jemně nakrájeném špeku osmahneme do sklovita drobně nakrájené cibule a k nim ze všech stran opečeme připravenou naplněnou roládu. Ti, kteří chtějí, mohou roládu před smažením obalit v hladké mouce. Po osmažení rolády přidáme k cibuli krátce orestované sušené houby, nasekaný česnek a bylinky podle chuti, promícháme a přilijeme přibližně půl litru vývaru.

Roládu vaříme v zakrytém hrnci na plotně nebo v přikrytém pekáči v troubě, dokud maso nezměkne, což trvá zhruba 1,5 až 2 hodiny. Podle potřeby ji podléváme a otáčíme. Kdo chce, může dušení urychlit v tlakovém hrnci.

Když je maso měkké, vyjmeme roládu a necháme ji chvíli odpočinout. Poté odstraníme provázek. Omáčku dolijeme vývarem na požadovaný objem, zahustíme ji pomocí záklechtky nebo jíšky a krátce povaříme. Můžeme ji ještě dochutit solí a pepřem.

Roládu nakrájíme ostrým nožem na plátky a servírujeme ji s rýží, knedlíky, brambory, noky nebo houbovou omáčkou.

Co jste ještě nevěděli o receptu Hovězí roláda s houbovou omáčkou

Hovězí roláda s houbovou omáčkou je vynikajícím pokrmem, který si získává srdce mnoha gurmánů. Roláda se skládá z jemného hovězího masa, které je pečlivě naplněno aromatickými bylinkami a houbami. Po upečení je podávána s lahodnou houbovou omáčkou, která dodává jídlu bohatou chuť a vůni. Tato kombinace je ideální pro rodinné oslavy nebo sváteční obědy, kdy chcete potěšit své blízké. Hovězí roláda s houbovou omáčkou je nejen chutná, ale i vizuálně atraktivní, což z ní činí perfektní volbu pro každou příležitost.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.3/5 (27 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Hovězí maso
Štítky: hovězí maso, restování, vaření, oběd, sváteční / nedělní, běžný den, večeře, česká, zimní recepty, náročné, náročný, bylinky, dušení, večírky a oslavy

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Hovězí roláda s houbovou omáčkou.

Přidat komentář