Klasický španělský ptáček

Klasický španělský ptáček
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Španělský ptáček, tak, jak mě ho naučila moje babička.

Ingredience aneb co potřebujete

8 plátků hovězí zadní maso
náplň 8 plátků anglická slanina
1 ks velká cibule
2 ks vejce
2 ks špekáček
4 ks sladkokyselá okurka
sůl
4 lžíce tuk
mletý pepř
8 lžic plnotučná hořčice

omáčka
2 - 3 lžic nálev z okurek
1,3 l voda
mletý pepř
1 kostka extra silný bujón
1 ks vejce
2 - 3 lžic hladká mouka
sůl
4 ks sladkokyselá okurka
voda

Postup vaření podle receptu

Hovězí maso nakrájíme na tenké plátky, které dobře naklepeme, osolíme a opepříme.

Vajíčka uvaříme natvrdo a dvě nakrájíme na čtvrtky. Okurky nakrájíme na půlky. Špekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.

Plátky masa potřeme hořčicí, a na každý položíme plátek anglické slaniny. Do plátku dáme vejce, špekáček i okurku a plátek svineme. Režnou niťí dobře omotáme a svážeme hlavně konce, aby nám nevypadla náplň.

Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a dozlatova orestujeme. Poté vložíme ptáčky a ze všech stran opečeme.

Mezitím si uvaříme vodu, přidáme kostku bujónu a dobře metličkami rozmícháme. Vzniklý vývar nalijeme na španělské ptáčky, zamícháme a přikryté poklicí  necháme asi 90 - 120 minut dusit.

Třetí vajíčko i sterilované okurky nakrájíme na kostičky. Ptáčky vyndáme a do omáčky přidáme vejce i okurky a prohřejeme ji. Ve vodě si metličkami rozmícháme mouku, nálev z okurek, sůl i pepř a nalijeme do omáčky. Za občasného míchání 20 minut povaříme. Podle chuti přisolíme, dopepříme a vrátíme ptáčky zbavené nití.

Klasické španělské ptáčky podáváme s domácími houskovými knedlíky nebo rýží.

Co jste ještě nevěděli o receptu Klasický španělský ptáček

Klasický španělský ptáček je oblíbené české jídlo, které se tradičně připravuje z plátků masa, zpravidla vepřového nebo hovězího. Maso je plněné různými ingrediencemi, jako jsou nakládané okurky, šunka, cibule a česnek. Po zabaleni se ptáček obalí v mouce nebo strouhance a osmaží na pánvi, čímž získá křupavou kůrčičku. Podává se obvykle s bramborami a zeleninovou oblohou. Tento pokrm je oblíbený pro svou šťavnatost a nezaměnitelnou chuť, která připomíná domácí českou kuchyni.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.3/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Hovězí maso
Štítky: česká kuchyně, hlavní chod

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Klasický španělský ptáček.

Přidat komentář