Hovězí Wellington

Hovězí Wellington
Doba přípravy: 60 minut
Doba vaření: 65 minut
Porce: 4

Jídlo, které nese jméno po vévodovi z Wellingtonu, představuje skutečnou kulinářskou výzvu kvůli složitosti jeho přípravy. Jedná se o vynikající hovězí svíčkovou...

Ingredience aneb co potřebujete

600 g hovězí svíčkové
50 g dijonské hořčice
400 g listového těsta
200 g schwarzwaldské šunky
50 ml olivového oleje
2 žloutky
500 g žampiónů krémových (nebo hlívy ústřičné)
1 cibule
sůl
mletý pepř

Postup vaření podle receptu

Maso očistíme od blan, důkladně osolíme a opepříme. Na rozpáleném oleji ho rychle opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo. Poté ho přemístíme na talíř, potřeme hořčicí a dáme do lednice, aby si odpočinulo a vychladlo.

Očištěné houby dáme do kutru a rozmělníme je na pastu. Na pánvi osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli po oloupání, poté přidáme houbovou pastu, osolíme a opepříme. Smažíme, dokud houby téměř úplně neztratí vodu, a nakonec necháme směs zchladnout.

Na potravinářskou fólii položíme plátky šunky tak, aby se mírně překrývaly. Musíme mít dostatečně velký prostor, abychom do něj mohli zabalit maso. Přidáme vrstvu houbového duxelles. Do středu umístíme maso, zabalíme všechno i s fólií, dobře utáhneme a dáme do lednice na minimálně 15 minut.

Vystavíme těsto, které bude rozválené na tloušťku přibližně 3 mm a dostatečně velké, abychom do něj mohli zabalit balíček s masem a přehnout okraje. Poté potřeme okraje žloutkem.

Na těsto umístíme balíček s masem a sundáme fólii. Těsto pak zabalíme, přebytečné kousky odřízneme a pevně stiskneme okraje, aby šťáva nemohla uniknout (můžeme zabalit a utáhnout také pomocí potravinové fólie).

Umístíme do zapékací misky a potřeme žloutkem, poté špičkou nože ozdobíme, ale neprořízneme. Na vrchu těsto 4krát propíchneme, aby mohla unikat pára a těsto nepraskalo.

Umístíme do předehřáté trouby na 200 °C a pečeme po dobu 10 minut. Poté snížíme teplotu na 180 °C a pokračujeme v pečení přibližně 35 minut. Těsto by mělo mít krásnou zlatavou barvu a vnitřní teplota masa by měla dosáhnout přibližně 70 °C.

Po vyjmutí z trouby necháme asi 10-15 minut odstát, poté krájíme na přibližně 3 cm silné plátky a podáváme.

Co jste ještě nevěděli o receptu Hovězí Wellington

Hovězí Wellington je delikátní pokrm, který se skládá z hovězího filé obaleného v plátkové slanině a duxelles z hub, které je poté zabaleno v listovém těstě. Tento elegantní pokrm je často podáván během slavnostních příležitostí a vánočních večeří. Pečení zajišťuje, že maso zůstane šťavnaté a křehké, zatímco křupavé těsto dodává kontrastní texturu. Hovězí Wellington je oblíbený pro svou výjimečnou chuť a nádhernou prezentaci, což z něj činí skvělou volbu pro hosty.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.5/5 (31 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Hovězí maso
Štítky: hovězí maso, restování, oběd, sváteční / nedělní, večeře, pečení, náročné, náročný, večírky a oslavy, silvestr, britská, gordon ramsay

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Hovězí Wellington.

Přidat komentář