Španělské ptáčky

Španělský ptáček je oblíbeným pokrmem v české kuchyni. Jde o dušený závitek z hovězího masa, který je plněný uzeninou, sterilovanou okurkou, párkem a vajíčkem, a poté je podlitý…
Ingredience aneb co potřebujete
800 g hovězí roštěné (vysoký roštěnec)
4 lžičky plnotučné hořčice
50 g špeku
2 nožičky párků
2 vejce
1 velká sterilovaná okurka
2 velké cibule
100 ml oleje
sůl
pepř mletý
1 lžíce hladké mouky na zahuštění šťávy (dle potřeby)
Postup vaření podle receptu
Předehřejeme troubu na 200 °C.
Maso nakrájíme na plátky proti vláknům, jemně je rozklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí.
Okurky, vejce, párky, slaninu a cibuli nakrájíme na čtvrtiny a pokládáme na plátky masa.
Pečlivě zabalíme a případně zpevníme párátkem nebo kovovou jehlou. Na povrchu můžeme také přidat sůl a pepř.
Do pekáčku dáme nakrájenou druhou cibuli, polijeme olejem a na ni těsně naskládáme ptáčky.
Vložíme do předehřáté trouby na 10 minut. Poté snížíme teplotu a pečeme při 150 °C přibližně 45 minut, dokud maso nezměkne.
Při pečení průběžně pokládáme maso šťávou, nebo pokud je to potřeba, přidáváme horkou vodu.
Až jsou ptáčci hotoví, vyndáme je z ugrilované šťávy.
Výpek přivedeme k varu a zredukujeme, dokud nezíska zlatohnědou barvu. Pokud bude potřeba, zahustíme asi jednou lžící mouky rozmíchané ve vodě. Necháme asi 20 minut povařit a nakonec dochutíme solí, pepřem a lžičkou hořčice.
Ptáčky vrátíme do šťávy a zahřejeme.
Servírujeme s rýží.
Co jste ještě nevěděli o receptu Španělské ptáčky
Španělské ptáčky jsou oblíbeným českým jídlem, které se často podává na rodinných obědech. Jedná se o plněné masové rolky, obvykle z hovězího nebo vepřového masa, které jsou naplněné šunkou, sýrem a dalšími ingrediencemi. Rolky se poté obalují v mouce a smaží na pánvi, nebo se mohou také dusit. Španělské ptáčky se často podávají s bramborami nebo rýží a osvěžujícími omáčkami, což z nich činí syté a chutné jídlo, které si oblíbí celá rodina.