Španělské ptáčky

Španělské ptáčky
Doba přípravy: 25 minut
Doba vaření: 80 minut
Porce: 8

Španělský ptáček je oblíbeným pokrmem v české kuchyni. Jde o dušený závitek z hovězího masa, který je plněný uzeninou, sterilovanou okurkou, párkem a vajíčkem, a poté je podlitý…

Ingredience aneb co potřebujete

800 g hovězí roštěné (vysoký roštěnec)
4 lžičky plnotučné hořčice
50 g špeku
2 nožičky párků
2 vejce
1 velká sterilovaná okurka
2 velké cibule
100 ml oleje
sůl
pepř mletý
1 lžíce hladké mouky na zahuštění šťávy (dle potřeby)

Postup vaření podle receptu

Předehřejeme troubu na 200 °C.

Maso nakrájíme na plátky proti vláknům, jemně je rozklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí.

Okurky, vejce, párky, slaninu a cibuli nakrájíme na čtvrtiny a pokládáme na plátky masa.

Pečlivě zabalíme a případně zpevníme párátkem nebo kovovou jehlou. Na povrchu můžeme také přidat sůl a pepř.

Do pekáčku dáme nakrájenou druhou cibuli, polijeme olejem a na ni těsně naskládáme ptáčky.

Vložíme do předehřáté trouby na 10 minut. Poté snížíme teplotu a pečeme při 150 °C přibližně 45 minut, dokud maso nezměkne.

Při pečení průběžně pokládáme maso šťávou, nebo pokud je to potřeba, přidáváme horkou vodu.

Až jsou ptáčci hotoví, vyndáme je z ugrilované šťávy.

Výpek přivedeme k varu a zredukujeme, dokud nezíska zlatohnědou barvu. Pokud bude potřeba, zahustíme asi jednou lžící mouky rozmíchané ve vodě. Necháme asi 20 minut povařit a nakonec dochutíme solí, pepřem a lžičkou hořčice.

Ptáčky vrátíme do šťávy a zahřejeme.

Servírujeme s rýží.

Co jste ještě nevěděli o receptu Španělské ptáčky

Španělské ptáčky jsou oblíbeným českým jídlem, které se často podává na rodinných obědech. Jedná se o plněné masové rolky, obvykle z hovězího nebo vepřového masa, které jsou naplněné šunkou, sýrem a dalšími ingrediencemi. Rolky se poté obalují v mouce a smaží na pánvi, nebo se mohou také dusit. Španělské ptáčky se často podávají s bramborami nebo rýží a osvěžujícími omáčkami, což z nich činí syté a chutné jídlo, které si oblíbí celá rodina.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.8/5 (41 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Hovězí maso
Štítky: hovězí maso, omáčky, vaření, oběd, snadné, sváteční / nedělní, běžný den, večeře, slané, česká, snadný, pro začátečníky, pečení, dušení, německá, rakouská

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Španělské ptáčky.

Přidat komentář