Hovězí líčka a jablíčka...

Hovězí líčka a jablíčka...
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 60 minut
Porce: 4

Pomalu dušená hovězí líčka s kousky sladkých jablek nabízejí vynikající kombinaci chutí, která potěší a zahřeje každého, kdo má rád kvalitní jídlo.

Ingredience aneb co potřebujete

500 g hovězích líček
4 střední cibule
4 jablka
200 ml bílého vína
máslo
olej
hovězí vývar (podle potřeby)
10 g čerstvého zázvoru
1 špetka třtinového cukru
1 lžička bílého vinného octa
sůl
pepř mletý

Postup vaření podle receptu

Cibuli oloupeme, překrojíme ji na poloviny a poté na půlměsíce. U dvou ze čtyř jablek odstraníme jádřince, ale slupky necháme, a pak je rozčtvrtíme. Další dvě jablka zatím ponecháme tak, jak jsou.

Na čtyřech lžících oleje orestujeme cibuli, dokud nezměkne a nezíská sklovitý vzhled.

Na pánvi s rozehřátým máslem (asi 1 lžíce) a olejem (asi 3 lžíce) osmahneme kousky líček, které jsme nakrájeli na čtvrtiny (podle velikosti). Osolíme je mořskou solí a okořeníme čerstvě mletým pepřem. Restujeme je z každé strany po dobu 3 minut, dokud nezmění barvu.

Líčka přendáme do hrnce k cibuli a necháme je tam 3 minuty odpočívat. Poté k nim přidáme jablečné čtvrtky, očištěný a nakrájený zázvor a vše zalijeme vínem a vývarem tak, aby masa bylo ponořené alespoň do poloviny. Hrnec zakryjeme poklicí a dusíme přibližně 2 hodiny, nebo dokud maso nebude úplně měkké.

Mezitím, co se maso změkčuje, připravíme zbylá dvě jablka. Očistíme je, odstraníme jadřince a nakrájíme na plátky nebo půlplátky. Na pánvičce rozehřejeme kousek másla, zhruba lžíci, přidáme jablka a krátce je opékáme asi jednu minutu. Pak přidáme špetku třtinového cukru (přibližně malou lžičku) a po další minutě opékání lžičku bílého vinného octa a trochu osolíme. Poté sundáme z ohně.

Líčka vyndáme z hrnce a položíme na prkénko, abychom je mohli nakrájet na plátky silné jeden centimetr.

Pokud máme hodně šťávy z pod líček, necháme ji na plameni zhoustnout, až dosáhne hustoty gulášové šťávy. Orestovaná jablka spolu s voňavým máslem přesuneme do hrnce, přidáme na plátky nakrájená líčka a šťávu přepasírujeme přes sítko do hrnce s ostatními dobrotami.

Všechny ingredience rychle prohřejeme a můžeme podávat. Jako přílohu doporučuji brambory v jakékoli úpravě. Já měla opečené s rozmarýnem.

Co jste ještě nevěděli o receptu Hovězí líčka a jablíčka...

Hovězí líčka s jablíčky je lahodný pokrm, který spojuje jemnost hovězího masa s osvěžující sladkostí jablek. Při pomalém vaření se líčka stávají křehkými a chuť výrazně vyniká. Jablíčka dodávají pokrmu zajímavý kontrast a jemnou ovocnou notu. Tento recept je ideální pro oslavy nebo rodinné večeře, protože vytváří nezapomenutelnou kombinaci chutí a vůní. Podávejte s bramborovým pyré nebo čerstvým chlebem pro dokonalý zážitek.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.9/5 (56 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Hovězí maso
Štítky: Zelenina, hovězí maso, restování, vaření, oběd, sváteční / nedělní, běžný den, slané, česká, snadný, bezlepkové, náročné, bylinky, dušení, jablka

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Hovězí líčka a jablíčka....

Přidat komentář