Hovězí guláš z kližky

K tomu, abyste připravili výborný guláš, potřebujete vhodný kus masa a velké množství cibule. Cibule se při dlouhém vaření skoro rozpadne a přirozeně zahušťuje guláš bez…
Ingredience aneb co potřebujete
700 g hovězí kližky
objemově stejné množství cibule (8 středních)
100 ml oleje
mletý kmín
3 stroužky česneku
1 lžíce protlaku nebo kečupu
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžička feferonové pasty (nebo chilli pasty)
1 lžička majoránky
1 lžíce sladké papriky
1 lžička uzené papriky
mletý pepř
sůl
kůra z 1/2 citronu
1 bobkový list
3 kuličky nového koření
1 lžička celého pepře
1 krajíc staršího chleba
Postup vaření podle receptu
Maso nakrájíme na kostičky o velikosti přibližně 3 cm. Odkrojky, které nebudeme do guláše používat, povaříme v osolené vodě v kastrůlku spolu s nakrájenou citronovou kůrou a kořením, jako jsou bobkový list, nové koření a celý pepř.
Oloupeme cibuli a nasekáme ji na malé kousky. Stroužky česneku oloupeme a rozdrtíme se solí.
Na oleji v hrnci s nepřilnavým povrchem osmažíme cibuli, a to do tmavě zlaté barvy. Na konci smažení je důležité míchat, aby se cibule nepřipálila a nezískala hořkou chuť.
Na konci smažení cibule přidáme česnek a kmín. Po chvíli míchání vložíme osolené a opepřené maso a rychle je osmahneme, aby se kousky ze všech stran zesvětlily.
Snížíme elektrický příkon na minimum (na plynovém hořáku použijeme plotýnku), u pece na pevná paliva posuneme hrnec dál od středu kamen, přidáme hořčici, feferonkový krém a rajčatový protlak, a na maso nasypeme obě varianty papriky a majoránku.
Kastrol důkladně zakryjeme pokličkou a pomalu dusíme na mírném ohni. V této fázi nepřidáváme žádnou tekutinu, protože maso uvolní vlastní šťávu. Občas promícháme, a to trvá přibližně jednu hodinu.
Pokud by se jídlo mohlo připálit, přidáme jen pár lžic vývaru. Jakmile se na dně začne oddělovat tuk a maso je téměř měkké, přelijeme přes cedník vývar z hrnce, který se pomalu vařil a který občas doléváme vodou. Poté do směsi rozdrobíme kousky chleba, zahustíme guláš a pokračujeme v pomalém dušení, dokud maso úplně nezměkne.
Servírujeme s přílohou podle vaší preference - knedlíky, těstovinami nebo například s tmavým chlebem.
Co jste ještě nevěděli o receptu Hovězí guláš z kližky
Hovězí guláš z kližky je tradiční české jídlo, které se vyznačuje svou bohatou chutí a vůní. Kližka, tedy část hovězího masa s vysokým obsahem kolagenu, se pomalu vaří s cibulí, paprikou a kořením, což vytváří delikátní omáčku. Tento guláš je ideální pro dlouhé zimní večery, podává se často s knedlíky nebo čerstvým chlebem. Díky pomalé přípravě dosahuje masa dokonalé jemnosti, což potěší každého milovníka české kuchyně.